Wednesday, May 20, 2015

Hal anak-anak

Tak dinafikan bila dah ada anak2 ni mmg yg paling utama adalah pasal anak2.. Celik bijik mata pk pasal anak.. Mesti pk anak2 nk makan apa, xde pk perut laki dah.. Haha.. Perut sendiri? Lg lah.. Last sekali.. Tp tetap xkempis.. Hewhewhew.. Mcm mana nk kempis kalau makanan anak xhabis semua masuk perut iols.. Huhu.. Bukan apa sayang membazir.. Sebab tu kalau apa2 i suka makan last biar diorang makan dulu.. Kalau tak sayang jer tgk ayam tergolek golek, udang terkapai kapai.. ;P

Sekarang ni tgh exam week ni kakak2 dua org tu.. Mgu lepas dapat surat ckp kena sediakan bahan2 utk exam pendidikan seni.. Diorang bg sesiap soalan so pilih la... Xtau lah ini style sekolah baru ni ke, style skolah di kl ni ke atau tahun ni mmg kena bawak bahan2 drp rumah.. Kaler pensel apa semua tu adat lah kan tp manila kad pun kena bawak.. Huhu.. Yg kakak nk buat gelang so kenala bwk manik siap2.. Yg adik nk buat kad ucapan so kena bawak manila kad.. Tup tap tup tap beli utk pendidikan seni saja dah terbang 50.. Huhu.. Aduhhh terasa sgt lah utk golongan marhaen mcm kitaorg ni.. 

Mgu ni mgu menguji kesabaran.. Terutamanya mia.. Mia ni masalah dia kalau ikut umur dia baru 6 tahun.. And we all baru hantar dia pg tadika last yr.. So bila this yr skolah dia baru boleh nk membaca tp still merangkak.. Sbb bila hantar tadika last yr of coz lah dia ketinggalan byk benda n i dont think so cikgu dia duduk one to one dgn dia.. Kena plak last yr mommy mabuk sepanjang masa n mengantuk sepanjang masa.. Ada la ajar dia sikit2.. Xbyk yg i boleh buat.. So this yr ada adik plak.. So my effort setakat 50% je lah.. Itu pun buat sambil2.. Kdg2 bila ayden nangis nangis buat bubbling dia dh distracted dh.. So, apa yg i buat is hari2 one page dgn dia.. Ada improvement tp mcm i kata td la still merangkak.. Kdg2 mia ni pun satu, malas nk mengeja.. Bila kita ejakan boleh plak dia sebut.. Haihh.. Lepas ni matematik plak.. Nk ajar dia semuaaaa sekali kesian dia.. Susah dia nk absorb.. So xde lah nk paksa dia tp xdelah nk dibiarkan.. Eventually i know she can cope up cuma takes time.. Tp kdg2 rasa nk telan jugak dia.. Ahaha.. Marissa? Alhamdulillah.. Dia ok.. Cuma bila time periksa samada dia baca betul2 atau tidak itu jer.. 

Itu lah dianye... Skang ni citer mak mak je kan.. Pasal anak.. Pasal mak dia.. Xde apa.. Stress pk kan berat yg jarum kejap turun kejap naik.. Nak eksesais lebih2 skang ni xde mood sbb ayden lately ni mlm2 asyik bgn.. Samada he is teething or hungry? Sign of teething mmg dh ada.. And sign of ready for solid tu pun ada.. Tp tgh monitor.. Kalau boleh biarlah 5 mths plus kan eventhough 4 mths to 6 mths tu dh boleh start.. Kalau anak masa umur 4 mths dia dh show interest of eating boleh dh bg tp pakar suggest 6 mths sbb kononnya biar sistem penghadaman tu mature lah apalah but ttp bebudak ni ada masalah sakit perut jugak.. Bebudak dua org tu besar tu dh perut angin la apa la mcm gastrik.. Kita masa kecik xde pun masalah itu.. So, skang he's been waking up more often during at night.. So me opkos lah dh mcm zombie.. Nk suruh lompat bintang? Kim salam.. Hahaha.. Kang ada yg jd bintang.. Hihihi

Ok lah.. Nk pg mandikan ayden.. Lambat mandi sket sbb mommy xde mood hari ni.. Huhu

Terima kasih robot.. I lap u.. Hahaha

P/s: post ni tulis dh lama.. Ingatkan dh publish rupanya failed.. Cehhh

3 comments:


  1. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر
    شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
    شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

    ReplyDelete