Monday, April 2, 2012

Hi doctor!

Last thursday TD ambik cuti sbb nk settlekan school marissa utk next yr and also nk bwk marissa pg jumpa paed.. since dia kena asthma attack weols xbwk pun dia pg jumpa paed... betul kah dia ada asthma? sbb symptom dia more to allergic habuk, and tempat2 yg stuffy...

So, after settling Marissa's school, weols p ke KPJ Damansara since itu yg the nearest... actually ada yg paling dekat Tropicana Medical Center tp tempatnye tempat baru so xramai yg ada experience jumpa doc2 kt sana... So, xpe lah... kita stick je lah kt KPJ Damansara sbb kat sana ada Datuk Dr' Musa which is mcm dh family doc.. semua my hubby's families kebanyakan refer kt diorang.. even my BIL pun guna the same paed..

Taaapi, problem sana adalah parking.. wahh.... but i guess all hospital mcm tu kan.. asyik penuh org.. ^__^  dah dpt parking pg mencari klinik doc tu dimana... since this is our first time, so menggagau jugak lah kann.. hahaha... tgh dok cari klinik doc tu skali we all mcm tertarik dgn this one doc..and tgk dia ada qualification dlm bidang respiratory.. GOOD!! ini yg weols cari pun...

Pg terus klinik dr tu and waited like for half and hour sbb dia settle kan dulu yg by appointment.. nasib xramai org.. kalau takkk jenuh berjanggut la tunggu.. muahahaa... bila masuk dlm tu mcm2 soalan kene tanya... tanya lahir cukup bulan or not, brapa weight masa lahir, normal delivery ke, any complication after delivery etc etc... lepas tu dia tanya anyone yg smoking inside the house.. alhamdulillah xde.. pastu dia tanya ada pasang aromatherapy punya candle ke, oil dia ke, spray ke... nope, mmg kat rumah i jarang pakai.. hanya pakai waktu terdesak sahaja... hahaha... sbb TD xtahan benda2 mcm ni.. dia pening... so kalau nk wangi rumah harap dgn mop rumah hari2, spray perfume wahh kaya nye perfume buat spray2 kann ;P , atau lagi satu secret i tabur bedak... hahaha... mcm kat katil tu tabur la bedak2 sket... i suka tabur bedak baby.. wangiiii jer kann... ^___^

Dah mcm2 kena soal, kena lah weols dgr syarahan panjang jela... sbb nye we feed marissa including zara  mkn benda2 yg xelok.. bukan real food... mcm mekdi, sosej, nuggets and coloured drinks even vitagen and yogurt drink... dia cakap this is what he told to every his patient, u want ur children to be healthy so what u give and 'put' inside their body have to be healthy... make sense right?? and tetibe.. tetibe i marah pd diri sendiri... i feel sooo disappointed and feel bad... masa dulu, masa mula2 mmg mcm tu yg i buat.. i only give marissa mkn all the fast food setahun dlm 2-3 times only.. no junk food.. mungkin once a year la kot.. pastu no coloured drinks, no sweet things.. cookies pun i bg dia yg homemade.. luckily dulu duduk ngan my mom.. rumah my mom ada oven so i slalu bake.. but now, what happened??? yaaa, dia mkn suka2 hati... sbb nye bila dia dh besar dia tgk org lain mkn dia pun nak... bila i marah dia tarik muka muncung...

So now, we hv to come out with better solutions.. prepare healthy meal.. nak burger? don't worry boleh buat sendiri.. nak KFC? tu haa nenek Paula y'all tu dh ajar how to make fried chicken... senang saje.. nuggets? boleh buat sendiri jugak.. fishball pun boleh buat sendiri... bukan takat benda2 ni yg xelok, hotdogs tu pun xelok.. cereal pun doc kata kalau nk bagi, bg cornflakes.. yg lain2 gula tinggi.. biskut yg factory made tu xbagus.. vitagen ke air yogurt ke.. dia kata baik u mkn yogurt betul2.. lagi banyak khasiat.. give them fruits.. semua boleh mkn kecuali raja buah.. haaa... yg tu kennot...

Bila doc ckp mcm tu, i terasa ralat... sbbnye i mmg xsuka all that stuff... tp i pg feed anak2 benda2 mcm tu.. kan i ckp, i mmg xsuka unhealthy foods... tp mcm nuggets and sosej tu mmg dh lama stop.. dh lama pun xbeli... cuma tgh mengurangkan intake mekdi n fast food lain... french fries pun i xsuka.. ^__^  kalau nk mkn i buat sendiri.. tp i guna sweet potato.. marissa pun suka.. i buat potato chips, hiris nipis2 gaul sket ngan serbuk kari, garam sket pastu goreng... mcm tu lg bagus kan..

Bila marissa dgr doc ckp mcm tu, baru lah dia boleh terima.. kalau tak bila mummy ckp no, muncung2... so now dia paham and boleh accept, tp bila bab coloured  drinks dia xleh lagi... susah sgt dia nk minum air kosong... haihh marissa, marissa...

Penat bercerita... meh la pulak nengok gambo yea.. nak? nak? mesti nak kannn... ;PP



 marissa at her soon to be her school... insya allah.. doa2 kan la yea dia dpt this school
sorry gambar blur sbb xperasan lense kotor.. maybe jari i still ada lotion pastu terkena lense..
;(

 si pelari pecut nih.. 
tapi now mummy nak say thanx sbb kerana zara lah org ckp mummy dh slim
hahaha...

 the mini garden...
esok kompom marissa suka dok lepak sini..
;)




 auwww..
mummy yg........ yg....

 
 kt klinik..


 zara as usual..
semua jd playground dia








 kat toilet hospital...
jakun jap..
ehh bukan.. i mmg suka toilet cantik2..
hahaha.. 


 mempoyos kan diri
jap nk habaq nih..
baju yg i pakai ni dh lama dh
beli masa awal2 kawin
dan seperti biasa hampir berputus asa
dh nk buang tp sbb baju ni org bg so i keep it
lg pun beading dia lawa
hari tu gatal2 sarung...
weeeeee...
weeeeeee
hati ku bervunga vunga lahhh...
;P


2 comments:

  1. kurus tecik jeles :-P bile la nak kecik mcam ni jugak hehhe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nana u lg sikit jerr tu... dh slim dh tuh

      Delete