Friday, April 29, 2011

jeles!

a ahh tgh jeles nih

tp xpe..nk buat mcm mana

dh xde rezeki namenye kan

kawin dia pun dia xajak i

sedih... sampai hati

xpe lah.. karang i tgk je lah dr tv

sambil mkn kacang..

;P
;P
;P


Thursday, April 28, 2011

sakit kepala........

tgh sakit kepala nih

maybe sbb nk dtg bulan..

slalunye mmg akan sakit kepala gila babas punye

ngap ngap rasenye...

nk hapdet lebih2 pun xde mood

walaupun sebenornye mcm byk nk tulis

ehh bukan xde mood tp sbb sakit so nk tulis xlarat

jd i tinggalkan utk tatapan uols..

kekeke...

mcm ler ramai peminat...

hehehe.. ni nk tunjuk

konon2 nk berhijab ala hana tajima

xsampai 15 min tudung dh kemana mana

mcm mana nk menten tudung elok kemas ek?

td tu la.. i tried to wear hijab betul2

tp i mesti end up sakit kepala

hmmm... kdg2 tu sampai boleh migrain

i ni teringin nk pkai elok2

selalu doa semoga ilang ler penyakit migrain/sakit kepala nih

tu kadang2 i pkai ala cik siti tuh...

kdg2 terus terbang tudung

haihhhh.... i really wish i can wear full hijab

doa2 kan utk i yea..

ehh tetiba melalut

;PP







ok tak?
;P

Wednesday, April 27, 2011

kalau mcm ni ok tak?


tadaaaaa
jap jap ada lg







hihi.. rumah sepah
maaf





hmmm...
atas besor lg..
kene gigih




ok ke idak??
ni saje nk buat komperisen
kan mak dh sebulan dietseparamatik
dan workoutsampaitelentang
jd saje ler tempek gambo
awok pun idak ler tahu..
kome sendiri buat penilaian taw
ehh ni bukan nk syyok sendiri
awok pun tau awok idak ler lawa mane punnnn
nk tgk mane yg patut kasi potong
hehehe






ok? tak?? xpee..
;P
usaha lagi





perut kene gigih lagi kan?
ok sit up kene buat 200x
;P
ok tipu
buat 50x pun separa matik
ade le sekali sekala terrrr rajin buat 100x
tp buat pagi satu set
ptg satu set
hahaha




cer fokus kt dinding...
lawa tak hasil mural art??


Tuesday, April 26, 2011

ehem ehem...

semlm dlm lif

lepas abih selesai jamuan menternak lemaks di bdn

ada foreigner tegur my mom

" ohh lucky of u, u've won the biggest prize"

motip? sbb nek gayah bwk hadiah BESORR

alaa, biasala kan org bg dh pencen2 nih

pastu bapak i nyampuk

"actually its for her birthday.. today is her birthday and also celebrating her retirement"

ohh baru ler foreigner tu paham...

pastu pastukan dia ckp lg

so i guess this is ur daughter

sambil tunjuk kt i ler.. xkan kt budak 2 org tu

melampo ler kalau dia ingat tu anak2 nek gayah ngan tok seman

habih haku? selaku bibik? hehehe

pastu mak aku ckp yes this is my daughter

oooo... ur daughter is VERYYYY

YOUNGGGGG!!!!!

waaaahhhhhhhh

hidung mak kembang lagi skali hokehhhh

hahahahaha....

ya lah very young coz i'm still sengal one

kekekeke....

ate sape masih layan lompat katak,lompat kijang ngan anak2?

korang ade?ade?

nk nampak muda baik praktik kann

muaahhahahaha....

p/s: maaf kalau entry ni memualkan... ahahahaha








;P

holla babehhh!!!

ehem ehem... melah skang kt rumah mak pak mentua... baguih tak melah? hahaha... mithali kan.. mithali kan.. cepat cari baldi!! boleh muntah skang.. hahaha... yg sebenornye pokok buah mata kucen rumah PIL i tumbang... tiup dek angin ribut... abis semua... yg sedihnye dia tgh galak berbunga berbuah... hari2 i tenang tawww... sekalik, hancur punah harapan ku... lepas ni nk nyanyi lagu pelamin angan ku musnah xpun lagu madah berhelah... hukhukhuk.. ;P

bila kt rumah PIL ni mule ler diet mau terbabas... i ni satu... kalau i boring keroje makan... nasib td sempat bwk laptop ade ler sikit aktiviti... hehehe.. hoiihhh mawar, pg ler tolong mak mentua masak... ehh dia kata xpayah.. dok depan tgk tv,tido ke... xpe2 berehat... semua dia buat... ***PANGG**** sekali laki aku ngan mak aku bg penampo jepun kalau aku buat mcm tu... ni pg lg.. nampak gaye belum lg ada apa2 aktiviti kt dapur.. kecuali mkn berjemaah.. hehehe... ingat nk pg tlg TD potong2 pokok mata kucing yg dh tumbang tu tp kang kompom sekerat jln sbb musti punyalah ada org tu NAK MUMMYYYYYY!!!! biarkan dia kt luar? xpayah! silap dia dlm plastik hitam skali ngan kayu2 ngan daun kering... xpun silap2 dia asyik jerit name diaaaa jer...

eh teman nk kabor ni... semlm kan diet teman hancus... hahahaha... kan ada jamuan, dh bile namanye ada jamuan ade ler mkn.. i ni memula xmo mkn skali kene paksa duduk mkn skali.. ingat nk ambik ayam masak merah jer skali org tu senduk skali ngan nasik2.. nasik beriayani plak tuh,, huwaaa... skali suap nasik tu, ehh mcm sedap... suap lg.. ehh mmg sedap.. udah nye 10 kali suap.. hahaha... kang petang karang ada high tea... abih lerrr... abih lerr... meh lompat katak 50 round.. ;P

ok ler.. kalau melah rajin melah hapdet lg ek... tetiba banyak pulak nyamuk... mau larik kejap masuk bilik... jenuh dh menggaruk nih.. ok TATAAAAA!!!

Monday, April 25, 2011

post dated entry

ini aktiviti right b4 semua nye ditimpa malapetaka

hahaha...

bila dh semua kene block kan

pandai pulak mereka berkreativiti

sampai asma asma lah

hahaha





sibuk memasak katenye




playdoh mummy buat sendiri
guna tepung gandum, air, sedikit minyak



dulang tempat nk bakar!
LOL!!
and this is mummy's idea
kekeke



very the tekun
;P




mummy xpasti zara belek ape
tekun bebenor



don't disturbe me mummy!
i'm bz!



ouch ouch
its hot!

I am blessed.....

Still feeling tired.. baru jer habis menghadiri majlis persaraan my mom... penat woo... sbb nye i jd mamarazzi... lg bertambah penat bila pkai kasut wedges tinggi 2 inci setengah... PADAN MUKO!! melecet kaki i... wuuu... rasenye kasut tu jd besor.. rasenye saiz dh betui.. maybe lepas ni kene ambik size 6 kot.. sbb i ni kaki kalau bdn berat turun sket kaki pun mengecik... cess mcm ler byk benor turun pun.. ooo rupe2nye yg turun berkilo kilo tu turun kt kaki tu jer.. kakaka...

so pagi td pg ler i ke sekolah my mom.. sambil jd mamarazzi sambil tu i dok ler dengor diorang bg ucapan.. dlm byk2 ucapan i tertarik when one of them gelarkan my mom mak tiri... hahaha... mmg xdinafikan mak i mmg tegas... garang hokeh... ingat lg mase kecik2 kalau buat kerja sekolah dia mesti cek tulisan... tulisan xcantik habis kene tempik... dh kene tempik tulisan buruk lagi harus jari aku kene ketuk hokeh... haaa... jgn memain.. padam dan tulis ler sampai tulisan cantik.. NANGIH?? berani nangih kalau nk kene muka cium meja.. SILA LER NANGIH!! tp hasilnye skang... hehehe.. tulisan mak sangat gojes.. ;P sila muntah ijokuningorencoklat semua...

tak dinafikan my mom was among the best teacher i ever had.. bukan sbb dia mak i tp mmg xdinafikan... and what can i say she has a golden fingers... everything she touches will turn into gold.. i was her student.. mase form 2 and form 3... ramai org ingat bestkan dpt mak jd cikgu sekolah sekali kan... haaaa, kalau mak jenis cikgu yg anak xsiap nota boleh takat tulis sila lengkapkan nota anda, mmg la best.... tp kalau kata xsiap nota kerja nk nampak buku melayang.. sila kann.. bukan kate itu jer.. nk sembang pun xboleh... nk dengar dia tempik? haaa baik diam kan..

karekter cikgunye xabih kt situ jer, sampai ke rumah... i masih ingat, i learned to wash my own plates and glass since i was 7 years old.. learned to iron my own cloth at the age of 9 yrs old.. start to cook when i was 11 yrs old.. baby sit and took care of my lil sis and my li bro since 11 yrs old.. bukan takat jaga tgk jer.. tp i buat sampai a to z.. kdg2 my mom balik lambat from school sbb ada kelas tambahan or extra kokurikulum belah petangnye.. so i kene mandikan, basuh uk uk diorang, buat bubur diorang, suap mkn and tido kan diorang.... sbb apa tau, sbb dia pun at the age of 9 yrs old dh mula tanak nasik... jd disebabkan itu dia pun ajor anak dia jd mcm tu.. kalau xberlenang ayor mate nih toksah cakap ler.. bukan name cikgu gayah ler.. hujung minggu hari ahad pkul 12 xmasuk masak kompom kene jerit lah... pastu sambil masak dengor ler dia membebel kalah LRT tau... pastu yg kita nih, kompom la kalau siang sayur tu mcm hapeh.. org suruh siang ko cincang mmg kene penyepak... dh kene penyepak lg mau diam? hahahah... BERDERAI AYOR MATE MAK NIH TAUUU

tp kalau dia tak buat camtu rase2nye kompom suh masak bihun goreng pun fail kan.. mase tu mmg la menyumpah tp skang bersyukur sbb alau dia xbuat mcm tu mesti anak i xmerasa mkn hasil air tgn i... tp dlm garang2 dia hatinye lembut.. rupe2nye byk pengorbanan yg dia buat yg i sendiri xtahu... dia pernah cube sambung study dia tp kerana xsanggup berpisah ngan anak2 dia tola tawaran itu... pernah ditawarkan jd guru besar tp disebabkan tempat itu terlalu jauh dan pd waktu itu dua org adik i still xabih sekolah lg and nk pulak waktu tu diorang tgh nk upsr dgn pmr so dia terpaksa tolak... so i thin i inherited this from her.. tp i rase i lg teruk.. semangat i xkuat when it comes about my children... nk tinggal anak2 xsanggup.. hati ini xkuat... kdg2 i rela hisup susah tp biar anak2 di depan mata.. itu lg cukup melegakan hati... so i mmg salute pd sape2 yg boleh tinggal anak, yg bekerja i mmg salute.. sbb hati mereka cukup kental tak mcm i..

bila dh penghujung, bila di imbau kembali byk kenangan manis dan pahit that we shared.. my mom is my best friend beside my husband.. she shares almost everything with me and i know everything termasukler bab2 kerja... so bila dikenang kembali i jd sebak.. gembira pun ada.. sbb i know she always kept saying to me she want to retired early.. dia dh xlarat n she wants to do something else.. i know she is passion about something else.. knowing her, dia xkan duduk goyang kaki saje kt rumah...

so to my mom.. I hope u will enjoy ur every moment after this... and I know u wont get bored coz someone will always come to ding dong ur doorbell.. ;D

Friday, April 22, 2011

Jumaat yg gembira

sudah! xpayah berduka duka... walaupun hati masih xsenang mengenangkan anak yg dh kene asthma dan yg sorang lg dh tobek bibiornye... tp xpe semua dh ok walaupun mummy masih berdebar debar ape lagi dugaan lepas ni tuhan nk berikan... xpe, ape2 pun semuanya ada hikmah kan.. yg penting itu caranye tuhan bg sign kt kita bahawa DIA sayangkan kan kita dan dia tak nak kita lupakan DIA walaupun sesaat...

jd disebabkan hari ni jumaat, rasenye semua org bergumbira... semua org dok perati jam tgu pkul brapa nk balik, kannnn? hehehe... ye lah... esok sabtu... hari berjimba jimba.. ke hari dok rumah je? i esok xkemana kot... sbb dh planning ngan TD nk mek-ober bilik tgh yg dh mcm ape... rasenye mesti si Jerry pun ada bergumbira dgn semak samun bilik tgh tu... hahaha....

oh ya pagi td i pg Jusco Ipoh ni jer... kononnye nenek nk pg menyopping brg dia.. ehh nek kan dh nk pencen.. seronok jer dia... besday nenek is on 26th tp hari ni dia off.... so berjimba lah kami ke jusco dgn si zara tobek.. kakak pg skolah... walaupun pg berjimba hati asyik dok terkenang kakak... ye lahh... mak mana tak risau kann... hmm.. ehh back to our jimba story... masuk2 jusco wahhhhhh kt depan tu dh ada yer poh kong dok melambai lambai... promotion utk mother's day lah nih... ape lg.. nek sudah aim mane2 yg berkenan... hehehe... termasuklah i... berkenan je laa.. entah bile nk beli xtahu... ehhh mane tahu esok TD dpt duit segedebuk kann... skali dia kata nh i bg kt u 10K utk shopping2.... wahhhh.... harus aku pitam! hahahaha... ok mawar, sile pijak di bumi yg nyata! eheemmm.... ok dh menjamu mata pg ler ronda2 masuk keluar butik2 yg anda... disbbkan i dh sopping aritu so mmg dh pasang niat SAHAJA AKU XMAU SOPPING HARINI SBB DUIT XCUKUPPPPPPP... kekekekeke...

eh bawak zara sorang tanpa kakak is sgt menenangkan.. biasa lah... kalau ada kakak tu dianye panjang akal... dia nk bebas mcm kaka, xmo letak dlm stroller... so bila sorang2 boleh pun dok dlm stroller xde jerit2... biasaler kan.. org kata it takes 2 to tango... tp adeler kejap dia nk turun... kasi turun pastu pancing b mkn lolipop... dah.. sonang jo! duduk diam2 di situ ok zara... pusin pusin dlm jusco itself tgk xde ape pun berkenan... skali terlalu kt tized tu alamak cantik pulak baju tuh... murah pulak tu.. n pastu baju tu ler i dok cari2 kt ipoh ni.. susah benau nk cari baju kt ipoh ni.. heran tul aku nih... ade mng ngan guess pun, pesen yg mari ntah-hape-hape-ntah... ehh.. tp kt mng ade yg i berkenan... ;P tp tu kene tgu sale... harus berjimat sbb nti i jugak meroyan... beli rege asal ratus2 skali dh kene discount hambeekkk ko.. tangis darah ko.. i dh pernah kene... mmg nyesal.. sbb kekdahnye beli hari ni pastu 2-3 hari dia ada sale... mau ko xngamuk... lain ler kalo beli dh 2-3 bulan baru nk sale... xde la bengang kan... hahaha..

ok2.. mane td.. oh kt tized ya.. haa... i pun ambik baju pg try.. hahhhhhh~~~~ hati mak bervunge vungeeee.... mak sokaaaa... mak sokaaa... sbb baju jenis baju fit yg melekapkan bdn pastu kan i can fit into size M... kalau dulu baju jenis mcm ni jgn harus aku try.. mcm dh sarung nangka... tp now alhamdulillah... nti i try upload me wearing the baju... but then pkai baju ni kene hati2 sket sbb my tummy mcm senang muncet... i kuat minum... kdg2 minum bergelen ayor.. ayor kosong pun.. itu pun boleh muncet... nk kene extra sit up lg... my tummy kdg2 senang bloated... tetiba boleh kembung mcm pregnant 4 bulan.. cess... tp xpe.. ini sebagai pemangkin semangat... jgn syok sendiri dh.. rase bajet dh kurus terus stop workout n diet... woohooo.. jgn mawar...

hmm... ok lah... nti later i will try update the pic... actually byk nk story mory tp a bit bz nowadays... bila mlm i am totally flat... siang mmg xreti rehat... sbb dh byk kali bila i try tido, waktu tu ler yg tu nk ni, yg ni nk tu... slalunye cik marissa sbb dia xtido siang... tgh sedap i nk tido mummy tlg ikat rambut tinggi2 mcm dlm tv tu... eeiiii marissa RAMBUT KAKAK LIMAH XMO BUAT????

Thursday, April 21, 2011

boleh takkk........!!! HARI NI DLM SEJARAH LAAGI

boleh tak lepas satu satu bende terjd nih

pagi td tgh i siap nk pg mkn

dah pulak si zara eksiden terkene bucu...

udah berdarah mulutnye

terkene bucu sampai berlubang atas bibirnye

nasib luka xbesar

tp berdarah ler membuak2 kejap

tak pk ape.. redah jer klinik kesihatan

sbb terpk kan kalo tgk mase tu xder la teruk sgt

tp sbb dia tertembus bibirnye

bwk jugak pg...

takut kang pg klinik biasa

bende xde dh kene bayor saje je kan

hehehe... i can cheapskate...

haruslah berjimat ape yg boleh dijimatkan...

hehehe...

jd i pg jer KK yg semlm i dh pg

pg skali lagi haku

mmg jodoh aku ngan dia kuat benor

kekeke...

pg tgk ramai org tp sbb kes makcik nih agak teruk jugak

lg pun priority bg kt bebudak yg masih berlesen P ngan L nih

hehehe...

sampai turn jumpa doc

doc pun mcm pelik

mcm mana boleh jd mcm tu

tp since luka kecik so xpayah jahit

bubuh jer oral aid

tp tgk dia ok jer

melompat mcm biasa

tp risau kalau dia jatuh terkene mulut tu terkoyak balik

huhu...

hisshh zara zara

ari tu parut tepi dagu jatuh tersagat meja

harini dh terkene bucu

kata baba sesuai masuk askar or polis...

kekeke

ZARAAA ZARAAA....

xpasal pasal hari ni dlm sejarah lagiiiiii,.....



diet journal

adoiii.... mane pg my diet journal since last friday?? kedaunggggg..... jgn ler tanya... i bukan dh kata xdiet, tp rasenye dh xmkn... yea la... mkn pun ade ler skali sehari... pastu xde mkn sbb mmg xlalu since i sakit hari tu... nk plak skang ni marissa tgh xsihat, laaagi laaa i xlalu nk mkn... lapo, tp mcm xde mood and malas sgt nk mkn.... bile dh mkn sekali xkirela breakfast or lunch mmg rase kenyang sampai esok... so, i rasa kalau i pun in my diet journal nampak benor xsihat carenye... kang org ikut, pengsan pitam plak... workout pun dh celam celum dh ni...

ate kalau xmkn mesti kuruih kann... hahaha... xde maknenye... tu ler bdn i ni... mkn skali sehari pun xturun... kalau org lain kompom dh 5 kilo nih... berat i skang? 58kg jer..... ok la tu.. lg tigeeeeee saje nk turun ke berat yg di target.... sooo?? chaiyokkkk mawar!! hehehe....

ok lahhh.... hanak2 hayam mau makan... jadi mak hayammm mau tgk ape yg boleh di masak... pastu mak nk kene vacum rumah... penat lagi nih, sakit belakang2 nih tp nk buat mcm mana... ayuhhhh mawarrrr!!!

asthma attack!!

semlm dalam sejarah.. di antara bende2 yg paling i takut dh pun terjd.. once dh kene it will be always there... yup, marissa had an asthma attack... bende yg paling i takut terjd pada anak2... but hopefully her athma could be overcome... her asthma xserius but i still takut bcoz i never had an experience in dealing with asthmatic people.. what to expect, what to do.. but then, ramai yg dtg give me an advice how to deal with asthmatic kids... semlm pun tgh mlm i had to rush to emergency at 3 o'clock in the morning... sbb tgknye breathingnye lain and she was coughing non-stop.... maybe sejuk kot... tp bila sampai hospital tgk dia punye breathing ok and nurse pun kata ok.. her heart beat pun ok,normal.... lgpun dia xgalak kan guna nebu tu sgt sbb takut ur body dh immune and xbleh function sendiri dh... sket2 nak kene nebu tu... betui jugak katenye... TD kata xpe, nothing to lose pun bwk marissa pepagi mcm mana drp xbawak n mana tau something bad happened kan, and after that u willnever forgive urself....

mcm mana marissa dpt? from my family side no one had asthma before... even my daddy's side and my mom's side... yg ado penyakit urut dada sbb anak2 buas2 belaka... hahaha... tp mmg xada.. TD's side? I heard ada cousin2 dia yg kene but his family xde sape lg.. baik his dad,mom,sisters,brothers and even his nephews and nieces xada... so marissa is the first one to have it... and i think marissa dpt pun bcoz hari2 we all dok sedut debu kayu2 yg halus nih.. habuk i think she still ok lg kecuali idungnye tersumbat.. tp ni debu2 kayu yg u hv to really look on it baru nampak.. veryyyyy fine... halus... rumah i ni carpet ada satu jer since my floor is timber flooring so no need much carpet... kalau ikutkan xpayah lg senang sbb senang mop and sapu... tp since my house is single storey only and kt situlah ruang tamu, kt situlah tempat nk berkubang, kt situlah tempat nk main jd terpaksa bubuh carpet sbb yea la ruang tamu kann.. haruslah letak... kang org dtg cakap ape plak...

so since org sebelah start reno, and bebudak ni kalau melepak kt ruang tamu luar ni sesiang hari mmg kompom esok hidung tersumbat pastu batuk2.. pastu mesti demamnye lah.. keee kene sampuk antu?? uiiiiiii... hehe.. so masa hari isnin tu lepas dia balik sekolah, dia banyak main kt luar... main masak2, main playdoh dgn zara... dlm hati i ni mmg terdetik ish, bebudak ni kang tersumbat balik hidungnye... sambil2 tu i monitor jugak... semedang lap habuk dgn kain lembap... sampai satu tahap rasa nk pasang vacum sedut habuk2 yg berterbangan.. boleh? dh hampir kurang waras dh mummy nih... kekeke... pastu bile dh ptg tu dia batuk.. batuk xde kahak..pastu kerap.. rasenye mcm dlm seminit-2 sekali dia batuk... tgk dia pattern batuk dia mcm batuk tu yg xboleh ditahan tahan... i know how does it feel sbb i pernah kene pneumonia.. dlm hati wondering, eh dia ni sign nk dpt pneumonia ke... monitor body temp dia.. so xde demam.. and just bg ubat batuk biasa jer..

esoknye hari selasa kan cuti besday Sultan Perak.. so we all lari pg rumah nenek... mase lepak sane pun dia dok batuk tp nampak better skit... tp bila nk ptg kerap.... maybe xtido kot.. so I suruh dia tido, lepas maghrib baru makcik tu tertido.. and mase dia tido,ok batuk tu stop la... xde la tgh tido dia batuk, batuk... bile balik rumah mlm dlm pkul 11 mcm tu dia start coughing kerap... kejut dia bg mkn ubat batuk, bubuh vicks and put a napkin kt dada dia bg tebal sket... dh buat mcm tu nampak ade sket improvement but still coughing... pkul 1pg jd balik... batuk teruk sampai dia xboleh tido... i tawakal bg lg sekali tp kali ni ubat batuk woods jer.. and tgk batuk dia ok sket... lepas tu baru i notice yg dia breathing laju and perut dia up and down... rase mcm lain mcm and xterfikir that was a sign of asthma attack... sbb maybe ngantuk kan so,my brain cannot function properly..

bgn pg, tetiba mcm dpt ilham yg something is not rite with marissa... google2 and i suspect dia maybe asthma... so ckp kt TD, kita pg klinik kesihatan dulu... kalau teruk br pg swasta... pg pun dh lambat.. masa dtg pun dh pkul 9++ jadi pepaham je la kann orgnye mcm mana... i kene tunggu dlm 20 person lg baru turn i... xpe, i kan penyabar orgnye.. >__< so i suruh TD bawak balik anak2 dulu ke rumah PIL.. nasib rumah PIL dekat dgn KK jer... so i agak2 nk sampai turn tu i call lah suruh derang dtg... TD pun bwk balik budak2 tu and tunggu ler i sorang2 kt situ... org xramai sgt... org kata acceptable ler lg.. cuma no xgerak2... i kira dlm 20 mins total no yg dia panggil is 6... so buat ler calculation how many hours i hv to wait... 2 jam setengah! ehhhh xler lama.... i penah tunggu sampai 4-5 jam... hahaha... i kan penyabar orgnye... org penyabar jer boleh pg hospital kerajaan... hehehe.. ;P

dlm pkul 1230 tgh sampai our turn... skali tgk nurse jer... oookkk.. doc xada.... haihhh... not complaining... sbb rupa2nye doc tgal satu... and 3 doc lg cuti.. 2 doc lg (to be happened they are my neighbours) cuti, and satu lg doc pakar pun cuti bersalin katenye... pulakk... xpe.. hv a good faith in them mawar!! so, i ckp kt nurse anak i batuk tp yg i concern her breathing pattern... dia tanya ada asthma ke? xde la pulak.. dia cek terus dia cakap a ah asthma... sbb boleh dgr bunyi dlm lung dia... pastu bila dia breathing dia punye upper chest and bwh ribs dia akan turun naik turun naik skali... mcm org penat la kan... so mcm tu ler kaedahnye bile dia kene asthma... so nurse tu suruh start nebu jer.. nasib mase dia guna nebu dia xnangih.. hehehe... ok jer.. cuma pedih mata jer katenye... after dh nebu check balik lung dia, baru ok clear... and xde ler nafasnye laju turun naik turunnaik

so, what to do and what to expect when u hv asthmatic kid in ur house... of course that i kene mop slalu, vacum every day, lap habuk selalu and kene pastikan dia xterdedah dgn smoke... so lepas ni sesape nk smoke kene jauh2 10 meter... hehehe... nasib rumah i kecik jer.. xde la penat mane kan... tp mcm skang ni penat sket la sbb org sebelah tgh reno kan.. jd sehari mesti 3-4 kali kene lap, mop ape semua... xpe2... sabor... sesungguhnye tuhan berikan ujian pada hamba2 kesayangan nye.. betui tak?

cuma i ni xbrapa pasti ape yg xboleh utk marissa... mcm permakanan dia, activity dia.. can she takes swimming? boleh ke dia lari2? i think i kene bwk dia pg padang and ask dia to lari n tk how she's dealing with... kalau dia xboleh, i hv to inform her teacher... poor marissa ;(

Monday, April 18, 2011

MAK SOOKAAA!!

ok ni nk sambung cerite td... kan i ckp i rambang mata kan... mmg rambang betul... sbb giler aahh beli 3 helai just 23 hengget ada, 11 hengget ada.. kira berbaloi la... maybe ada org mcm xbrapa nk pkai baju2 from f.o.s or reject... i ngaku.. i blasah jer... janji baju tu benangnye xdela jahit kt luar... zip terbalik ke ape ke kan.. so as long mcm ok i hangkut jer... so apa lg... kira kira kira... cari cari cari... dahhh... hambik ko 3 helai baju, 3 helai jeans and SATU SAJE seluar pkai kt rumah... kekeke... ok la tu...

so ini ler hasil pembelian.... bukan niat menunjuk yea sekadar berkongsi.. alaa bukannye beli baju memahal pun kan...hehehe ape ape pun i SOKAAA taww beli byk ni tp in total xsampai seratus tawww...






f.o.s jerrrr



ni seluar jeans tu... sedap pun sedap
boleh konyah.. ehhh... strecthable
pastu kan pastu kan...
i xpasti ler size ni betui ke dak
sbb f.o.s punye kan
tp ni utk petite
and me wearing size
4P!!
hahaha... rasa mau guling sekarang!
;PPPP
ehh.. uols jgn jeles taw
entah betul ke dak sizenye
nti i pg fitting kt kedai yg senonoh skit sizenye k..
kt ipoh ni MNG ler yg ade pun
tp size 4P tu pun besor sket tau..
ada size 2P tp tang perut ler xmembantu langsung
dh ala2 iklan butang terplantin tu
kekeke...
xpe.. i beli jugak bg pembakar semangat!!
;P


Mummy sehat, semua ceria

amboiiiiii... sihat jer mummy semua suke... ye la... kalo mummy xsehat semua tensen... kekeke.... ye la.. sbb kene bebel ngan mummy kan... nk kene buat itu, buat ini... tp mcm mana pun, mummy ni tetap gagahkan diri walaupun ketor2 lutut, ketor2 kaki... malas sgt nk layan... lg pun sape nk tlg tgk kan anak2 pun... TD bukannye boleh amik cuti... so sakit teruk mcm mana pun kene gagah kan diri... xde laaa istilah sakit nk baring terlentang kecuali ler sakit sampai yg xboleh bgn... tp rasenye belum lg ler sakit yg betul2 i boleh rehat... biasa lah... isteri2 kalo sakit, teruk mcm mana pun still gagahkan diri nk buat kerja... kalo si suami yg sakit... hehehe... pening sket pun dh terlantar xboleh buat kerja taw... hahaha...

i start demam on Thursday... hari tu kan i cdg nk puasa... skali rase bdn xsedap... sengal2 sendi semua... badan start panas... n rasenye flu ler tu... ingat nk terus puasa tp mcm takut melarat ler pulak so bukak.. itu pun dh tgh hari... mkn pun ala kadar jer.. lepas tu xde mkn2 dh... sbb mmg xlarat nk mkn... tiba2 mlm perut mcm berangin plak... bunyi grrukkk grakkk grukk graakk.... pastu asyik ngulang toilet... dr pkul 11 sampai pkul 6 pg... baru ok... rasenye bukann sbb salah mkn pun tp rasenye more to perut tu byk angin... bila dh kurang angin tu baru lega.... adoii.. dh ler demam kan.. pastu mengulang alik ke toilet... dh xcukup tido... nk qado tido siang pun bukannye boleh sgt... zara tinggal sorang2 plak.. so tido2 ayam...

pagi jumaatnye perut dh rase ok sket... minum vitagen... oh ya, mawar kalau perut xsedap i will drink vitagen and it works for me... tp kalau kes dh teruk sgt still kene pg jumpa doc... so pg tu minum milo sj sbb mmg betul2 xlarat n selera langsung xde! mulut ni mcm kene gammm jer.. nk bercakap pun xlarat... tp xlarat xlarat still jugak kene settle kerja rumah... sbb kain baju dh menimbun xbasuh.. kalo xbasuh esok nye lg menimbun... takut xde tempat nk sidai... ipoh skang cuaca sgt xmenentu... elok tgh panas terik, kejap lg udah hujan ribut... kelam kabut kang ngangkat kain.. kalo kain udah kering xpe jugak... kdg2 kain lembap lg... nk sidai dlm rumah dh xde tempat.. itu yg buat jem tart betul... hehehe..

taaaapiiiiii, lepas sembahyang jumaat bila TD tanya nk pg ke tak sopping? APA? SOPPINGG??!! uiiishhh teruihhhh segar bugar okeh... yg td buat kerja sket, terbaring.. buat kerja sikit, terbaring tp kalo sebut perkataan AJAIB tu... patah kaki pun boleh pg lagi... kikikiki... so berangkat lah i ke IPOH PARADE jerrrhhh... sbb nk beli seluar dok rumah jer... so ingat beli jer kt F.O.S... kot2 ade sehelai 10 hengget... kalau ada yg 10 helai 10 hengget LAGI bagus! ;P *cheapskate* So pg lah i dgn semangat berkobar kobar aku habaq hang ke F.O.S tuhh... kalo kt rumah kelajuan i berjln hanyalah 5km/j tp sampai jer ipoh parade tu kalo lumba ngan kuda pun dh ttu i kalah... hehehe... ;P sampai marissa pun ckp, mummy ni pelan ler sikt jln... ehh xleh pelan2... kang habis semua kain baju kat f.o.s tuh... hahaha...

So dh sampai f.o.s skali i dh rambang mata... nasib xpitam... mmg nk pitam pun sbb bukan betui sihat pun... pastu bila dh nampak yg ni half price, yg tu half price, pastu ada 3 item for RM30 lah, 3 item for RM 23, 3 item for RM 11 mulalah aku dh ramabng mata mengelabah sorang2... kalo boleh nk suh f.o.s tu tutup kasi mak sorang jer soping kt situ hokehh... gila tammmmak!! hahaha... udah udah... duit dlm purse pun ade berapa kerat jer ada hati ko nk borong semua... mawarrrrr mawaarrrr....

So ke-excited-an i tu sampai kemuncak bile tgk ada seluar jean brand JONES NEW YORK plak tu promotion 3 helai RM 30!! daahhh... hajat awal mula tersasarrrrr... fokus mawar! kuatkan iman mawar! beli ke xnak... beli ke xnak... pastu nampak plak baju 3 helai RM23... udahhhhh... haku peninnnn haku peninnn.... lerrr... kamu ni mawar baru sale kt f.o.s kamu dh gila cenggini.. belum pg yg lain... hahaha... itu ler i... mane2 kedai walaupun reject shop... i don't mind janji sedap dipakai... Sooooo... uols rase rase i beli tak??? seluar tido??? cer teka cer tekaaaaa.....

Friday, April 15, 2011

rumusan.....

ini rumusan bukan utk dihantor kat cekgu bm.. rumusan sendiri2... kekeke... meh nk rumuskan

1. Semlm demam sakit2 habis sendi semua, mlm acara berkampung dlm jamban bermula... spt biasa apa2 sakit menjelang subuh mesti kurang sket and baru boleh tido

2. Deme semlm mkn pijja.. awok?? idok memandanggggggg.....

3. Tgk tak mantera anjasmoro? tgk tak? tgk tak? takut?? org penakut jgn tgk... org yg berani jer tgk mcm I... kuikuikui...

4. Mintak2 sihat menjelang tgh hari sbb dh janji ngan marissa nk pg sopping.... sbb apa dh janji sbb dia xnk pg skool... oit! byk cantik.. setiap kali xnkpg skool kene bribe mcm2... dah dah.. kang mummy jer sopping... nk beli suar tido! ;P

5. Rasa mcm nk bwk anak2 tgk movie esok citer katun burung RIO... tp mesti mendapat tentangan hebat dr TD... dia kan anti keluar sopping hari weekend... ntahhafehafentah.... kalau nk tgk dia telan tebuan silalah ajak keluar sopping weekend... sure kalah si merong tuh.. -__-

6. Esok ada kenduri tahlil... alaaa... mkn2 lg... rusak diet i cengginih... huhuhu... xpe memenuhi jemputan itu wajib.. ;P

7. sekian terima kasih... ;P

Thursday, April 14, 2011

Tumbang menumbang

Dah, xpayah bercite cite mawar oi

baru ingat nk pg menjongket ptg karang

dah demam sakit sendi semua

nk jln pun rase sendi semua berkarat

sah terkene buatan suami

ehhh... terkene flu

;P

dah la hari ni gigih berpuasa kan

tp skali demam

ingat nk teruskan sbb bukannye lalu nk mkn pun

tp TD ckp bukak pose mkn ubat

takut melarat teruk nti sape nk kisah kan anak2

dia bz sket minggu depan

betui jugak kan... so kalau dh memudaratkan baik bukak

tp sayang dh sekerat hari pose nih...

hmm xpe lah mintak mgu depan sihat

ni dh telan panadol cold n flu 2 bijik

lantak xtahu kang ape nk jd

rumah skang dh bukan mcm kapal pecah dh nih

rasenye sebijik mcm tempat jual besi buruk tu

sumpah xtipu

kasut, beg,brg mainan semua berterabur

slalunya diorang sepah i suh diorang kemas

sepah jer suh diorang kemas

oooo patut ler ko xkurus2 mawar

ehehehehe... eh mana boleh

diorang sepah kita kemas

diorang sepah jer kita yg kemas

wahhh sgt lemak berkrim ler cenggini kannn...

sampai ke tua bangka nti xberdisiplin

so hari ni dr subuh td diorang memunggah xde kemas2..

bygkan kalau sampai skang pkul 2 ptg masih lg memunggah

memunggah budak pompuan tau je la

segala mak nenek ada

henbeknye, kasutnye, skirt feri feri, crownnye, segala mak nenek aksesori kan

jgn xtau anak mak men toys budak lelaki

pedang, kayu golf, bola, lori, kete semua ada sbb bila bapaknye meroyan

dia beli kt anak2 gegirlnye..

T___T

gasakkkkkkkkk

ok lah uols... doa2 kan saya cepat sembuh

boleh saye berjimba esok...

;P

Diet Journal- Day 16 & 17

Day 16-

Breakfast- Milo
Lunch- Veges+ 3-4 slices daging masak kicap+ air epal susu
Lepas tu xde mkn sbb kenyang and xde mood sekian... jgn tiru diet ini... xmenyihatkan.. ;P

Aktiviti: workout+ evening walk yg huru hara dgn si pelari pecut tuh... ikut suka dia jek jln... huhhh

Day 17-

Breakfast- Milo+ 2 kepin Besekut pak yakob buh jem stoberi
Lunch- Nenas masak lemak ikan masin (without gravy) + salad + milo ice
Petang- rojak sotong kangkung abis diet mak... ;P menchik menchik.. oh ya 2 poton murtabak .. menchik lagiii....

Semlm kan ada pasar malam jd haruslah menerjah ke situ... i ni hajat di hati xde ape nk beli... marissa spt biasa nak cawan dlm jagung.. -__- 10 kali ajar ttp cawan dlm jagung.... ape2 lah janji bukan chorn in chap mcm cek la (my sis) ckp masa kecik2... kah kah kah... masalah sikit minah tu... kekeke... ops jgn marah... skang ada pewaris yea cik la... ikut suka dia nk bercakap... haihh..

Membawa si kenit zara adalah perkara yg sgt sgt sgt mencabar keimanan okeh... Pg pasar mlm yg sekangkang kera penat mcm pg meronda OU 10x... ehh penah ke aku meronda OU 10x?? ;P Jawapannye 10x xpenah tp 5x penah... kekeke... entah ape aku buat aku pun xtahu... semua kedai i masuk dan yg kelakornye sampai my SIL nk beli brg kt OU pun boleh tanya kt mane kedai... alaaa i tahu ler uols pun tahu kedai2 kt OU tu sbb uols dok sane... i dok Ipoh.. kekeke.. tp jgn tanya tempat lain.. mak kureng.. mak suke pg OU entah kenape tp rase mcm OU xpening kepala... dia kan tak byk cabang... seteretttttt jek... tp skang xtau lah.. dh lame xpg... T__T sedih.. ehhh yg ko melalut sampai ke Ou ni nape mawar... hik hik hik... ok kembali ke pangkal jln.. bawa si zara ke sopping complex mak rela uols tp bwk dia bersiar siar huuhhh mmg aku rase dh nk bertukar jd terminator... ape taknye jln xnak pegang tgn.. bajet dh besar.. masalahnye pg pasar mlm kan byk kete... risau kete reverse xnampak dia... bila dukung dia meronta, and semua org tgk weols gelak2 tgk pe'el dia.. SEMUA okeh... lalu tp gerai toys selamba badak dia ambik kepit bwh ketiak... aduhhh zara oi.. kamu ingat ni JUSCO, TESCO ke boleh ambik2 bayor kemudian.... haru haru... bila kita ambik letak balik... hmmm tuan2 puan2 sila lah imagine sendiri.. yg penting ME IS MALU!

nasib dia xambik ikan, soton, udang kepit bwh ketiak dia kan... kalo tak haku pengsan... last2nye suruh TD hangkut dua budak nih balik tunggu dlm kete je... lepas ni NO MORE PASAR MALAM!! feninn feninn...

Wednesday, April 13, 2011

Esok....Tiada yg lebih menggembirakan

hahh!! pk ape tu..

khamis kan esok...

so teman ingat nak pose sunat ngan ganti esok

hehehe

sape mau join??

angkatttt tangaannnnn!

>__<

ye lah pose lg brapa bulan je kan

ni dh tgh bulan 4

kejap lagi dh bulan 5

masuk bulan 6 sibuk sana sini kenduri kannn

bulan 7 baru nk ganti??

hmmm waktu tu ramai benor ler yg buat pot luck ler

ape luck lg kannn

jd, baik mengkeme mengkeme ganti jer pose tu skang

kang last minute terbungkang kang

hahahaha


ulatssss..... erk!

ini nk cerita pasal my father's restaurant... syukur alhamdulillah dpt sambutan yg menggalakan.. tp mcm biasa ada hari ok sgt2 and ada hari tak ok... bila dtg hari tak ok nk buat mcm mana... perut org ni kdg2 nk merasa tempat lain, ye dak... tp yg tak oknye bile rupe2nye yg tak ok ni disbb kan bende lain... ish boleh paham ke?? boleh? xpaham 2 kali jemaat! ;P

bende ni nak percaya lebih2 kang org kata kufarat kan.. eh kurafat... xpercaya bendenye jd... i nih dulu bende2 cenggini mmg xcaye sbb yea la mekdi ngan ke ef ci tu niaga xde pun org nk mandrem2 kan... xde pun lingkup kan.. hahaha... tp bila dh bukak kedai sendiri baru percaya..

memula bila sales merosot ingat xde ape la... mungkin org jemu nk dtg kedai mkn ke hape ke.. tp bila ada org call my father tanya eh kedai ko tutup ke man? byk kali lalu asyik tutuuuppp jer aku nampak nih... mau tak melompat bapak aku sbb sah2 dia dok kat kaunter kedai tu nunggu customer dtg... tu baru citer org nampak kedai tutup... belum lagi yg nampak BIGGGGG monkey gayut kat pokok depan kedai bapak aku... sudahhh... sape yg nak bela monyet monyet ni plak... tp monyet ni org lain xnampak.. org2 yg ttu jer yg nampak...

byk kali percubaan utk menjatuhkan kedai tu... mcm2.. cara xnampak dgn cara desperate pun ada... desperate mcm mane? haaa ada yg sanggup potong letrik kedai my father... xbayar? ehhh jgn speku yea, sbb belah mlm tetiap mlm ada pekerja dtg utk uli doh roti canai.. xkan dia plak nk potong sbb dia ngan satu family keje situ... xkeje means no money kan.. haa.. nasib my father is mekgaiver... boleh sambung balik... esok yea dia cabut fius main switch terus... xpe bapak i kan bijak lagi... nasib dia ada spare... mane dia dapat entah... kekeke... terus nye esok xde buat dh

hari ni plak my father bg tahu ada ulat penuh depan kedai... bukan ulat biasa tp ulat bangkai.. ngeri kan... bangkai xade, kedai bersih hari2 mop ngan detol, depan kedai xde longkang, xde tong sampah... jd mane dtg ulat? lalat pun xade kedai tu tetiba ulat bangkai dtg?? pelik tak? pelik tak? ni lahh jdnye kalo org berjiwa kan syaitan iblis... tak ingat dunia ni sementara.... tp hasilnye mmg sales kurang drp hari isnin lagi... xpe lah.. selagi saya masih bernyawa i wont stop there... and saya berdoa org yg buat tu biar tuhan saje yg balas setimpalnye... dibukakan hatinya supaya dia insaf... amin

queencontrol?

ehh... jgn speku lebey2.. i ni xpandai queen control... yg pandai mengarahhhhh jer... hehehe... xlahh ini nk citer pasal anak mak yg no 2 tu lah... yg tu namenye lawa.. Mia Zara tp bile dh besor rase dh silap letak name... mungkin sesuai bubuh Ahmad Zara kot... kekeke... tak pun buh name Mat Asan mcm nek dia dulu... buas sgt sampai org pgil nama boy...

Ni kang dlm hati kang mesti ckp i ni prasan anak dia sorang jer yg buas... isshhh idaaakkkk.... tau byk lg yg hyperavtice... tp sajer je nk bercerite pe'el anak2... yg no 2 ni byk menuntut lebih kesabaran drp yg no 1.... dia punya haaaanginnnn uissshhhh.... ikut sape? mummy xde,xde kekeke... baaaaiiikkk jerrr....

ok mcm kes semlm... kita ni dh ler exhausted, stress lg xabih, xcukup tido dia pulak buat perangai... mula2 bgn pagi nk mandi nk buat sendiri... dh ler ber** tp nk basuh sendiri.. cer citer mcm mana?? pujuk2 dia ngamuk jugak, dlm hati dah mengucap berzikir semua ada.... mandi dia cepat2 pastu bg kejap cebok tu suh dia mandi sendiri... ok.. nak gosok gigi nk buat sendiri dr picit ubat gigi sampai ler kek kumur... ok xpe.. ni xkisah... dh keluar mandi gi ambik baju sendiri... abis terkeluar/lintang pukang bsepah kain baju dlm almari tuh... sabo lg... pastu dh xmatching.. ada hari ok, matching... ade hari xok, baju tido seluar jeans.. ko leh sabar lg?? ok.. mak sabar lagi nihh... cakap baju dia ambik xlawa... dia xkira dia nk pkai baju dia ambik... nasib baik lawa matching, kaler pink semua... okeh... bila dh tgh hari nk keluar makan sbb bukan i malas nk masak yea tp haiwan ternakan dan stock rumput2 abis jd apa mau masak?? nutella,jem ade ler.. hehehe.. ok lah i pun siap2 tukor seluar, dah dia pun bantaiiiii nk tukor seluar jeans... almari dia ada 3 compartment and each compartment i separate kan baju hari2, baju tido and baju lawa nk gi jln so termasuk ler jeans2 nih... so dia tahu jeans mummy letak mana, dia bukak compartment no 3...

waktu tu TD ada, dia pun dh angin sbb pe'el zara mmg mcm tu, satu hari kalau nampak org mandi 5x, 5x ler dia bukak baju pampers semua nk mandi... so kalau dia tgk i tukor baju,seluar dia pun tukor... cume kes semlm i tukor seluar jer, dia pun nk tuko... pujuk2 xjln... dh malas nk pujuk dukong dia terus keluar rumah... waktu ni dia dh jerit2 ngamuk... dlm hati zikir zikir... sabo mawar sabo mawar.... pastu bila nk masuk kete dia jerit nk ambik shoes... then i ckp xpe mummy ambik zara punya shoes... dia xnk nk pilih sendiri... dhnye pilih sendiri, pilih kasut yg besor, xmuat longgar, bila dia jln2 kasut tu pun tertanggal tanggal... i xbagi ler dia pkai jd ngamuk2 jerit2 lg skali... malas nk layan bawak dia masuk kete, bwk shoes lain.. dia punyaaa la menjerit mengamuk dlm kete adoiii laa... dlm kete kalo anak2 nangih sape tahan kan?tgk TD dh nk tempik dia, pujuk TD cakap biarkan zara tuh dia ngantuk actually... jd melalak ler dlm kete sepanjang jln

dh sampai kedai atok nye... i bwk keluar marissa n TD settlekan zara... tau dh xabis melalak sbb kene pkai shoes lain... kete park seberang jln dlm kedai dh boleh dgr dia melalak... hebat kan? esok ko boleh ganti celine dion dik nyanyi kalo dh rupe mcm nih... pastu dh kt kedai, bg nasi xnak... nak ayam... bg ayam mkn konyah2 luah.. konyah2 luah... ok sabor lg... dh tu nk turun dr kerusi nk pg kedai basikal sebelah... dah! aku bab pg kedai basikal aku xkose nk layan... kalo kedai sebelah tu kedai kastu bata pun xpe lagi... mak rela lepak dr kedai basikal... ;P nasib atok free sket so atok layan... me nk makan.. aik kata diet.. hoihh mkn sayur jek.. kekeke >__<

sudahnye malas nk dengar dia memekak, mkn laju2 terus balik.. dh masuk kete, suh ikut direction jln yg ada kt kepala otaknye... dik oi, gps awak tu xleh pkai... salah! dh tu xikut apa lg... melalakkk laaagi... hadoiii... org ngantuk mcm tu ler kan.. sabor lagi... ckp kt semua dh toksah layan dia.. dia ngantuk tu... dh sampai rumah nasib ada pakcik bean penyelamat keadaan... hahh tgk ler si bean tu terkekek kekek gelaknye... pastu dia tido kejap.. dah alhamdulillah

belah ptgnye after dia bgn, dia mandi... ok i mandi kan... and mcm biasa ler ada drama.... drama drama drama... hoiihhh berzikir lg aku dlm hati nih.. dh lepas mandi, pilih baju kan... mcm biasa lah drama lagi... drama drama drama.... dh nye ptg sket i pun dh tensen bwk dia gi round2 ptg tu jln kaki.... dh dia bantai xnak pegang tangan... bila pegang tangan dia ngamuk jerit2... abis semua org pakat tegur tanya kenapa tu... mummy is malu okeh!! tp nasib mummy ni penyabar... tp gigi2 abih ler sbb dok berlaga laga... hahaha...geram!! dh bwk pusing p rumah nek ape semua then balik...

waktu maghrib, bg dia makan... mcm biasa nk suap sendiri kan... bila nk suap sendiri apa jadi? mesti tumpah kan... ooo waktu ni darah mummy dh menggelegak dah... kalau td boleh sabor lg kan... kali ni tidak ler... nasib teringat maghrib jer pastu laki mak pasang astro oasis tuh... nasibbb... lg sikitttt jerr.... kalo takkkk mummy ikat kt pokok bendi pakcik sebelah... oo lupe dh xde, daun salem jer ade...

dh selepas tu, mummy rase mummy patut tido kerana xlarat handle dh... kalau mummy handle lg, mummy rase mummy akan tukor jd mcm bini si shrek tuh...











sape sape nk ambik i jd anak angkat??
;P

Tuesday, April 12, 2011

Diet Journal- Day 15

Breakfast: milo jer
snack in between: kekacang
lunch: veges+ ayam sikit+ ikan kembung sambal tumis sikit
tea: plain water + one slice pisang goreng

workout as usual
berat: pg td timbang xturun.. still at 59kg... maybe sbb stress and xcukup tido so berat pun xturun.. maybe kene pg jugak morning walk or evening walk... hmm i'll try my best to do so but it seems there are many obstacles that i faces nowadays... and this always happening to me when I am working hard to get rid of my extra pound... it seems that i cannot put myself at the first place.. the kids must on top of priority list... apa2 pun even kalau i terpk nk mintak kerja, God will put test on me.... kdg2 i xpaham, but kdg2 i think i understand HIS message... however it is I always pray and ask his forgiveness and guidance.... oh mawar pls be strong!!!

I menang anugerah uolsssss!!! ;D

waaahhhh... xsangka lah i dpt award.... bukan award pelakon baru pofular... tp award yg mummy syerah bg nih... aku sukak aku sukak... terima kasih yaaa... hahaha... rase nk beli tiket pg kuwait dh nih nk peluk cium syerah... kahkahkah... tgh nk beli tiket skali internet putus so cancel lah.. hehe.. ok tipu jek... tgh sedih berduka lara ni dpt award ni hati terus berbungak bungak... hahaha...






ni haa awardnye... kekeke... sile jgn menyumpah i..
ape ingat i menang award cutting badan paling menarik?
hahahaha...xde maknenye..


ok ok... katenye bila dh dpt award nih kene ikut rulesnye.... so here is the rules

1.Post linking back to the person that gave you the award
2.Share 7 random things about yourself

okeeyyyy.... 7 yea... japp hape haku nk klentong nih... mcm nk buat karangan antor kt cikgu kaedahnye yeaa..kehkehkeh.... so meh baca pasal 7 random things about me...

1. Nama betul mmg Mawar... dlm keluarga i sorang jer name bunga.. yg lain nama daun pandan, daun limo purut.. ehh xde lah... yg lelain name normal.. jd yg xnormal disini adalah MAK SORANG jer.. **PASRAH** kdg2 rase xsuke sbb name ni kalau sebut semua org kenal... tetiba mak rase mak retisss.... hahahaha... oh yeaa... name ni bapak i yg kasi... bukan mak.. ;P

2. I can speak utara n baru skang pandai ckp perak semenjak kawin ngan TD... dedulu hancur... dh kawin dgn dia baru pandai ckp teman ngan mike... kengkadang aku lg pekat dr bapak aku yg pior perak... hahaha... mcm mana tau ckp utara?? ooo... sbb nek gayah oghang peghlis, i pun membesar di peghlis jd chek tau laa cakap walaupun kadang2 chek dh lupa... hahaha... tp kadang2 bila kepala otak xbetui dua2 chek bantai cakap... mcm anak2 menangih melalak kan so me cakap deme ni tgh dok keriau sakan... hahaha... pastu laki mak PENINNNN!!!

3. Orang selalu ingat i ni cina masuk islam.. apakah?? xpun dituduh mempunyai chinese blood... mase dulu2 xpakai tudung pg beli barang promoter selalu cakap ciiinnne ngan i... kdg2 malas nk layan i angguk jer... dh panjang berjela dia ckp sampai termengah mengah baru i ckp i melayu.. kahkahkah... bengang jer nyonya tu... tp bile dh DEWASA bukan tua yeaa, dh deme ingat awok cine mualap... bile kate bukan tanya sarawakian ke? cess... bila ckp xlah dia ckp bapak?moyang u? xde xde... semua malayu... xde pencine... hehehe... tp maybe ade ler kot sbb tok seman mmg mcm chinese sket rupenye... mase kecik pun org pgil dia ahseng

4. Suuukeee memasak... tp dedulu saya xsuke masak masakan tradisional **cough** bukan sbb eksen tp disbbkan i xbrape gemor sgt TAAAAPIIII hehehe adalah taaaapiiii, skang saya sukak masak semuanye kerana TD sukak makan makanan tradisi peghok... xpe xpe.. awok ikut jerr... sbb dia pun dulu xpandei mkn laksa skang bermangkuk mangkuk dia makan sbb dedulu dating awok asyik mkn itu jer... dia kate dia tgk awok mkn mcm sedaaaapppp jerr jd teringin... sampei skang dia plak yg hover.. ehhh kerr dh kene mandrem ngan tokey laksa tu?? hahaha

5. Sukak mkn yg pedas pedas... lg pedas lg bagus... pedas sampai berdesing telinga, berayor hidung, meleleh ayor mata, itu baru kick... xpedas tak kick... tp saya buka JOWO.. mungkin ada darah SIAM.. ehehehe.. ampunnn jangan marah yea sedara sedari yg ada darah jawa.... >__<

6. Sukaaaaaaaaaaak coklaaatttttt.... sukakkkk sukakkkk sukakkkk... ehh kamu ape yg xsuke mawar?? hehehe.... tp me mmg penggemor ceklat.... tp xsukak candy.. boleh? ada paham?? coklat dan candy adalah 2 bende yg berbeza... candy manis... me xsukak manis2.. sukak masam2.. eh motip aku bercerite masam ni?? ehehehe... tp dua2 menggemokkan... ;P **patut gemukkkkk**

7. Aku mmg pencintaa haiwaannnnnn **nyanyi sket yeaa** Me mmg suke suke suke haiwan... haiwan yg comel comel laahh... haiwan reptilia xmoh... ba alif ba ya pun tak, melampau ler kalau suke... Disebbkan terlampau cintakan haiwan2 me xleh jd vet... dulu ingat nk jd vet tp kalau tgk kucing anjing mati eksiden pun haku dh emo terkenang2 nasib binatang tu, mcm mana nk jd vet?? kang deme mati aku plak yg berkabung... hahaha... jd sifat ini diwarisi oleh anak i yg no 2.. suke benor dia ngan haiwan... cicak pun dia nk kejorr.... eeiiii


ok dah cukup 7... apa nk lagi??? hishhh kang i ni start becerita bukan kata 7 perenggan i bg, mau 7 hari 7 mlm xabih bercerita... hahaha.... pastu nk kene pilih pulak yea 15 blog utk terima awards tu.... alaaa mcm xcukupppp jer... hehehe... xpe lah sesape yg sudi ambik lah award ni but jgn lupe yea ikut sarat sarat nyaa.... ;D

** nana,bitt and k.eynda i'm tagging u so pls take this award... hehehe... if sudi buat ler yea**

baaaru betul!!!

haaa... harini baru demam secara berjemaah

kalu tak acara berganti 2x2 jer..

hari ni adik masih demam dan kakak pun masih demam

dh haku pun malas nk meroyan sana sini kan

kali ni TUHAN tu nk duga lebih sket

nk tgk sejauh mana kesabaran i kan

huhu... mmg tgh memujuk hati nih utk lebih tabah dan sabar

heran betul yea... marissa tu dh hari sabtu hari tu dh sihat dah

pegi jer sekolah balik demam

nak salahkan sekolah pun maybe yea sbb derang pkai aircond

tp anak org lain ok jer kottt...

entahhh, xpg tanya pun

kot semua nye berpenyakit

hadoiii... dh ler kena bayo memahal

cenggini masuk pra-sekolah sudah

yea dak??

haihh.... sape kt sini tahu mcm mana nk bg boost immune system?

selain drp bg vit c, pakcik scot...

cer kabor cer kabor....

;D


Monday, April 11, 2011

saya yg malas!

yeaaa... hari ini i malas betul

malas nk buat semua benda

tp bila masa kita rasa malas tu lea semua benda nk kene buat

waktu tu ler anak demam berganti 2x2 (sbb anak ada dua!)

waktu tu ler asik nk kene lap mop lantai sbb anak bg tumpah mcm2 bende

waktu tu ler rumah tunggang terbalik

sampai rase nk terbalik balikkan semua yg ada dlm rumah ni ;P

waktu tu ler bilik ayor nampak kotor

waktu tu ler kain baju tetiba menimbun balik ( dh pkai menimbun ler)

tetiba jer anak2 pun gigih memunggah menan deme

tapi MUMMY MALAS HOKEHH!!

mummy malasssssss....

ke mmg aku mmg dasar pemalas?? heeeeeeeee

mulut busuk!

mulut busuk bukan sbb xgosok gigi ke hape... tp ni mulut busuk yg suka cakap ayat2 yg menyakitkan hati... ehh haku serius heran dgn org mcm nih... sbbnye kite ni kalo boleh nk bercakap punye la susun ayat kan... takut org terasa... cthnye mcm kita nampak org tu bergaya xbetul.. baju ijo tudung merah kasut biru cthnye... tp xde ler mulut tu capoiiii nk komen org xttu pasal... mesti komen ishh perasan lawo ke pkai mcm tu atau mcm org xbetuiii jer pakainye... entah ler... i ni mmg xreti nk komen or kutuk org lebih2 sbb i sendiri rase me myself pun ade kekurangan... mcm kate lah mkn masak org tu tawar ke, masin ke i mungkin cuba berprasangka baik... mungkin tukang masak nih tertumpah garam.. cenggitu ler kaedahnye drp menuduh tukang masak tu xreti masak ler, bubuh garam mcm nk bunuh org potpetpotpet...

sbb kita nih bukannye purrrrfect.. ade hari kita on top ade hari kita di bwh kan... kengkadang tu lah... org suka bercakap ikut perasaan kaedahnye.. bukan dr kewarasan akal... mcm cth kalau org tu gemuk jgn ler pg cakap gemuk betui dia nih... mungkin mmg betul yea dia gemuk tp xsemua org nk diri dia gemuk... org kata diam2 sudahhh... mungkin satu hari dia kurus kita plak gemuk kan... ataupun mcm dia ni xreti bergaya betul mcm ngan org tua... jangaannn.. jangaan ckp mcm tu sbb satu hari nti bende tu akan jd balik kt kita.. betui tak? betui tak? kecuali lah kalo ade bende yg kita nk komen tu ade buktinye,dan kene dgn carenye... mcm katelah org tu gemuk kuat mkn, xrenti2 mkn nye pastu xde eksesaiz ke hape kah.. hah, kalo mcm tu xpe lah nk cakap mcm mana xgemuk mkn mcm2.. hehehe... lg skali cth gemuk aku gunakan.. hahaha... ataupun tiap2 hari jumpa kwn sepejabat tgk baju ke tudung pkai keredute kan... bile tanya ni nape xsempat gosok ke? kalau dia jawap a ahhh malas... mmg masalah ler kwn uols tu tp kalau da jawap iron rosak xde duit lg nk beli iron... xke kesian namenye tu... xpasal2 dpt dosa free uols speku dia bukan2...

begitu ler ceritenye yea... ewaahhh dh aku mode setajah nihh... bukan ape... ingat terlajak perahu boleh diundur tp kalau terlajak kata haaaaaaaaaaa HAZABBBB!!!

diet journal- day 12,13 & 14

day 12
breakfast: milo+oats
lunch (late lunch pkul 4): fishball soup (fish ball dlm 3-4 ketul) + sayur
petang: susu coklat HL
*hari yg menstress kan so kurang selera mkn.. alangkah bagus kalau tetiap hari cenggini... hahaha;P

day 13
breakfast: milo+oats
lunch: xde sbb xlarat
petang: biskut cicah air nescafe ;P
*mak kepala ting tong xcukup rehat jd selera nan ado

day 14
breakfast: milo+oats+ habiskan fishball soups
lunch: lauk kenduri aqiqah... gulai nenas ikan masin+acar+ayam masak merah+ kambing kurma seketui+ pecal... semua haruslah dimkn tanpa nasi dan portion yg sikit.. ;P owhh maaf sebelum gi kenduri me tlh mengigit sedikit pijja dan garlic bread... ingat segigit yea... hehehe
dinner: dah jgn mengada nk mkn sbb tgh hari dh bedal segala mak nenek... cuma minum segelas neskepe.. ;P

nampak gayenye itu je la menu diet saya utk hari jemaat, sabtu ngan ahad... dan nampak gayenye acara demam berganti sedang giat dijalankan... sudah kakaknye demam adik nye pulak sambung tp nasib xkuat sbb dia baru lepas habis demam... rasenye lah kann bebudak ni allergic lah kt habuk... sebelah rumah i ni tgh buat renobesyenn jd habuk2 halus tu byk... hari2 lap tp mungkin bukan hari2 kena lap dh ni... mungkin kene lebih gigih lagi.. satu hari 4 kali lap, 4 kali mop dan 4 kali vacum... sbbnye sejak pakcik ni merenobet rumah mmg demam diorang simptom yg same... hidung tersumbat... hidung tersumbat diorang demam... kalau hidung ayor meleleh deme xdemam... hehhh... xkan weols nk kene pindah rumah nenek ngan tok seman?? ehh boleh kannn?? kekekeke ;P

Saturday, April 9, 2011

Demam, cucur udang

haihh org yg demam semlm dh elok melompat... ni org yg menjaganye pulak rase nk demam... biasa ler tu kan.. xcukup rehat, hati susah, tido asyik terjaga jaga kepala dh sangap dh nih... awal2 pg lg dh terpacak kepala dua budak tuh... yg kelakarnye main mcm hari dh siang... bercakap,ketawa kuat2... kang org ingat hantu pulak mengilai... hiiii~hiiii~hiiii~ dhnye bgn bagi ubat antibiotik, demam kt marissa... pastu landing2 jap sbb kepala nih berat weih... skali pkul 8.30 pg aku terjaga.... sembahyang subuh?? hmmmm haraaaaammmmm..... nk subuh gajah ke dinosour ke rimau ke dibo ke semuaxsempat... ye la bgn kalau budak2 tu xbgn lg xpe.. boleh terus solat subuh kan... ni kang yg tu nk ni, yg ni nk tu... last2 baru teringat diorg pun xmkn ape lg... pg ler masakl la pulak cucur udang..rajin x mak? rajin x? cesss org lain hari2 masak bagai nk rak.. ko setakat masak cucur udang jer mawar dh nk riak.. hehehehe.... ;P

hmmmpphh dh lansung ko memasak abis terus aku settle bab rumah... ambik kain2 basuh...kain2 ni yg terkene muntah marissa... oh ya, si marissa semlm boleh muntah depan doc.. elok doc tanye kenape nih, nk muntah ke? terus dia muntah... hadoiii... selambak plak tu... xpasal2 ler bebudak tu kena buat extra kerja... xpasal2 jugak ler marissa balik rumah topless... hahaha... tp tau pulak dia malu.. dia suruh cover dia... kekeke... balik rumah pun tgh tido dia boleh muntah tp dia xsedar... tau2 abis rambut bantal cadar penuh muntah... kwn elokkkkkk jer tido... hehehe siannn anak mummy... ok balik pd citer td lepas masuk kain2 tu dlm washing machine, tetiba plak si marissa nk wee wee... dh bwk di ke toilet, actually dia mmg dh wee wee sendiri tp setiap kali nk wee wee still bg tahu.... dh alang2 masuk toilet suruh dia mandi... dh kakak nk mandi, adik pun nk mandi... soo cenggitulerr... cemano nk sembahyang terus? isshhh karang kene qado... haihh berdosa aku nih xbgn sembahyang subuh.... ;(

lastnye kepala aku dh ting tong plak... rase nk jln pun lemah jer... ye la semlm pun xlalu nk mkn... risau wehhh anak demam... tambah marissa... kalau demamnye kengkadang teruk... lastnye semlm pg jugak bwk doc sbb temp xnak turun2 walaupun dh insert remedol... lg pun dh byk sgt ubat demam aku kasi... kang ter overdose plak... so pada firasat mak, dia kene start antibiotik.. pg klinik,potpetpotpet ngan doc so then doc kasi antibiotik... yer terima kasih doc.. hasilnye dh hari ni melompat cargas... eksen xrehat pun lg dr pkul 5 pg... adik dh surrender dh pun... nannntuk katenye.. >__<

ok lah itu jer lah nk hapdetnye, patutnye harini gi KL tp disebabkan ahkak DIVA tu demam kann jd kita postponed lerrr.... xde ape pun sgt nk hapdet... kalau me rajin,me hapdet lg... selain drp itu tatap ler gambor2 kt bwh






demam semlm, melompat hari ni namenye
anyway marissa n mummy say thanx for those who prayed fo my speedy recovery
thanx ya




cucur udang mabeles utk tekak i...
tekak org lain xtau mabeles ke tak
mau resepi? xyah uols pun dh pandai memasak
hahahaha
tp yg pasti cucur udang ni xmenggunakan telur
tp masih tetap garing diluar, lembut didlm
mau rahsianye? pm i
ehhh dh mcm iklan hape ntah....
;P


Friday, April 8, 2011

poyosss + migrain

yerrr saye ngaku saye poyo... kerana anak demam sket dh jd stress... bila dh stress me jd migrain... poyo kan? poyo kan? anak baru demam biasa bukannye demam yg teruk2 tu.. ishh nauzubillah xmo cakap... tp i nih kalau anak2 demam menjaga kalah nurse... kee org lain pun same jea?? aku sengsorang prasan jd mak paling efisen dlm donia nih... bg ubat ikut hour.. pastu every 1 hr monitor temp xmo bg tinggi... pastu kalau temp tinggi sponge bdn anak...

iskk... i rasa semua org buat mcm tu kan... kan kan... huhuhu... sebenornye dh xlarat dh nih.. seriyes wehh dr awal thn sampai skang demamnye mcm acara lari berganti 4x400m... nk kene spray kot ngan dettol ke ape ke yea dak... masuk rumah jer spray, masuk jer rumah spray kt satu bdn.. huhuhu... ape dh tahap meroyan dh aku nih... kepala dh ngap ngap nih.. baru nk lega sbb zara baru baik demam... dh anakanda yg sulung tu pulakkkk... adeehhhh streessss stressss... huwaaaaa

sekian nukilan dr saya yg stress + migrain+poyo....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*






diet journal- day 11

breakfast:
milo+ oats

lunch:
apple juice + sayur bayam+ ayam secubit dua bhgn dada (gile poyo)
;P

snack time/tea time:
kekacang ;P + nescafe ( mak ngantukkkk xtahan mata nih)

dinner:
nan ado... konyang!

semlm mkn sayur bayam tu kenyang pulak sampai bwk ke mlm... ye la bayam kan high in fibre.. xsuke bayam?? i ni spesis kamben lembu... kekeke... mak soka mkn sayur... kalo ada mkn2 dgn inlaws kan kalo bab sayur xabih mmg diorang suruh kamben nih habeh kan... hahaha... i mmg suka mkn sayur... mkn mcm nasi... suka suka suka... ehh brape kali hangnk habaq mawar oiiii.... ;PPPP

opps lupe yea workout moi semlm i buat double... itu je ler.. hehehe TATATA!!

shuhh shuhh go away!!

shuhh shuhh

go away

oh virusss... go away

dont be so nasty

hope speedy recovery for my baby



HUAAAAA....

jgn ler demam terukkkkk

mummy xlarat nih nk jaga (kejam ke?)

asik pass baton jer demam nyer

baru jer zara baik... baru mummy nk boleh tido nyeyak sket

dh marissa demammm

huhuhu

kalau marissa demam adoiiiiii

mesti mau seminggu demamnye nih

mesti temp tinggi

huhuhu.... terus mummy xde mood dh ni

;(

uols doa2 kan ler marissa cepat baik yea



p/s: sorry if nampak mcm i ni mak yg xberhati perut... huhuhu... doa kan lah i kuat semangat.. kuat semangat mawar kuat semangat mawar....




petang melompat, hari ni dh demam....

siannnn itu budak... dh demam... dahhhh xleh pg skool... aisehhh... skang ni asyik org sana sini demam kan.... keadaan cuaca xmenentu semua asyik demam... kaye ler doktor2 skang... ramai patient kan.... hehehe

semlm ptg ok jer.... pastu mlm tetiba adik bdn dedor sket... bg ubat demam cepat2 n ubat flu... sbb rase mcm diorang ni nk kene flu.... tgk2 pagi ni si kakaknye pulak yg teruk demam... aik? melompat lompat ke demam ni? adik punye dh ilang kakak pulak yg demam.. sampai 38.6 deg temp nye.... dh kasi ubat kot montot (remedol) ngan ubat flu jugak... rase dh sejuk dh kot bdnye mase i tgh menaip ni.... hopefully xler teruk sgt sbb baruuuu sgt si zara baik demam... ni kang kakak demam kene bwk gi specialist laaagi... huhuhu... xpe xpe... ade hikmah ade hikmah...





siaaannn budak mulut potpetpotpet bercakap nyanyi xrenti renti nih
dahhh demammm... tu tgh menggigil gigil sbb temp tinggi






ku bahagiaaaa..... ahahaha






tp sebelum itu

pada belah petangnye

-
-
-
-
-
-
-
-
mereka berpesta muda mudi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

si adiknye

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



dan si kakaknye

Thursday, April 7, 2011

nikmat hidup?

kalau anda dpt mkn roti canai, nasi lemak, kek lemak berkrim, teh tarik, mee goreng mamak, masak lemak cili api adakah itu baru ada nikmat hidup ini? pastu kalau dh ada kolestrol tinggi, kencing manis, darah tinggi dn lain2 penyakit baru menyesal? waktu tu nk mkn sikit pun xboleh kan...

tetiba aku nk membebel... ye lahhh... sebenarnye geram bile ada org tafsirkan bila kita ni berdiet mkn makanan yg sihat dikatakan hilang nikmat hidup?? adoiii jgn ler sempitkan fikiran.... pertama sekali kita dlm hidup ni kene hormati org lain... selagi tak keterlaluan, melanggari akidah, terpesong iman di dada hormatilah decision seseorang itu... kalau setakat dia nk kuruskan badan pg eksesais pagi petang siang mlm pastu xmkn nasi xde nye mati... belum lagi laa dengor org xmkn nasik mati... mungkin takat gigil2 sbb itu hanya body reaction kita jer... lame2 ok...

sory la kalau saya teremo, tapi saya cukup rase pelik kalo cth mcm saya mkn mmg xambik nasi.. (yup saya hanya ambik lauk and another source of carbs yg low GI (glycemic index) ) org akan tanya haii xambik nasik ke... alahh tak gemuk... adakah xmkn nasi is not normal?? for me, nasi is sesuatu yg tidak akan mengeyangkan saya... yes it is true... i can eat 2-3 pinggan nasi but an hour later i can get hungry easily... bcoz of why? their GI is high.. tp when i take lean meat, a lots of veges it can last longer... sbb tu kdg2 i xmkn mlm sbb rase kenyang... and bile lama2 xmkn mlm urself akan terbiasa utk tidak mkn mlm... and for me tidak mkn lama dh sebati dgn i.... mmg xboleh mkn mlm sbb nti pagi2 mcm lapar xhengat... heran kann...

lg pun berdiet bukan maksud utk kurus semata mata... tp utk jaga level cholestrol kita, level gula dlm blood kita and also utk jaga buah pinggang kita... ye lah mkn mcm2 high in sugar and sodium makes ur kidney works a bit harder... nti dh tua2 esok sakit buah pinggang la, kencing manis la, gout la, sakit jantung ler... hahh waktu tu? BARU HILANG NIKMAT HIDUP!! sementara tgh muda sihat ni ambik opportunity to take care of urself... jaga kesihatan, watch ur diet... bukan xleh langsung nk mkn all the lemak santan berkrim, yg manis2, yg masin2 tp sekali sekala should be ok... reduced ur food processed intake like nuggets, hotdog, sausage, all the mekdi mekdi ke-ef-ci tuh... bolehhh mkn but sekali sekalaaa.... tp ada org claim dia hari2 mkn benda2 mcm tu ok jer, sihatttt jer... kalau mcm tu alhamdulillah...

so kalau ade org nk jalani hidup yg lebih sihat bg lah support... xkire lah siapa dia in ur life... could be ur friend, ur wife, ur husband, ur gf, ur bf, ur fiance or even ur child and ur parents... xkire sape pun but respect them... tp kalau dh xmkn ape2 pun kene tgk jugakkan... hehehe... kang anorexia plak... ape2 pun know ur body well... rambut same hitam tp semua lain2 perangai kan.... so nikmatilah hidup anda dgn sebetulnye... ;)

ishh lawak lawak....

kekekeke.... mmg ler lawak... kejap td nk publish entry blog nih kt FB dh xbleh... katenye reported abusive or spam... lerrr... sape pulakkk ler yg rajin mengreport nih?? xsuker ngan blog i toksah bace... senang citer... blog ni bukannye ade content ape2 yg daring pun... so far xde lah video 18sx, gambo 18sx i letak... hisshhh... tp serius ler lawak kalau tetiba blog i direport abusive or spam... alahaiiiii..... xsuka delete or remove i.. senang citer... mate pun xsakit asyik tgk i dok update entry blog i... bukannye ape... i ni kalau bercakap mmg xcukup kt FB tu... dulu2 boleh tulis bebanyak kan... skang kan dh sikit... tu y bukak blog... mmg sesuai ler ngan i yg suka bercakap walaupun dlm hati tp dok bercakap cakap sengsorang.... sorry ler kalau ade yg menyampah.. kalau rase menyampah i am happy if u remove me from ur friendlist... ;D no hard feelings... xsuka cari gaduh2 ni... ok..

keeee si fesbuk yg suka2 letak spam kt haku??ishhh... tp xpe dh ok dh sbb pg buat report td... ;)

Product Review

ni i punye product review okeh... xde paksaan hatta sekali suruhan... ehhh... fail sastera aku ni wehh... actually i ni eksited nk bgtahu... haritu pampers zara habis... dh habis kompem lah kene top up kan kan.. kan kencing mlm atas tilam sape yg susahhhh?? mummmyyy jugakkk hokehh.... sian mummy.. ;P Ok berbalik pd pampers kita td.. so pg ler ke TESCO to buy her pampers... i nih xde stick sgt utk satu2 brand je... ikut mane jimat poket suami I... see baik kan i.. tp selalu menjd pilihan adalah Huggies, Pampers, Si poko tu n Drypers.... tp disbbkan zara ni dh besar rasa mcm membazir plak pkai pampers mahal.. for me la... org lain byk duet silakan... i ngaku i bukan ler kaya raya jd mana boleh jimat kita jimat... so terdetik nk pkai pampers brand TESCO... lg pun duuuluuu masa marissa newborn pernah pkai.. masa dia tgh xabis keluar poo poo hijau hitam dia tu kan... ye la baru tuko dh poo poo... mau saaakit jugak poket kann... tp so far dia pkai xde naik rashes n xmeragam... tp kejap jer.. dia masuk 2-3 bulan tuko ler yg berjenama... ewahhh

So, of course ler dh beli mesti pkai kan... n u know what... beyond my expectation yg this TESCO brand qualitinye sgt superb... yup!! xde bau wee wee yg kuat, xbocor walaupun dh penuh n yg paling penting MURAH!!!! n so far Zara xde naik rashes n kulit dia super kebal pun compare too Marissa... jd xtaula pulak anak org lain kan... tp yg penting I'm happy coz dh jumpa pampers yg meets my criteria very well and MURAH!! ohh beza byk tau dgn yg branded branded... semua brand i dh pkai tp yg pasti semua mempunyai bau yg hancing (yg kuat) bila anak2 dh wee wee kecuali brand Pampers... pastu nti dh penuh sket mesti bocor... I tgk yg TESCO ni dia xbyk gel, rasenye byk layer kain dia kot... cuma pelekat dia mcm drypers punye... so haa kalau anak2 uols sensitif dgn tape mcm tu mmg xboleh la kot... mcm marissa bila gesel ngan tu dia luka... so yg sesuai huggies... zara? dia kan kebal... jatuh byk kali lutut luka pun ok lg.. hahaha..

So, go n grab at ur nearest TESCO!! ;D

Diet Journal - Day 10

Breakfast:
Milo+ Bihun goreng

Lunch:
Sayur rebung masak lomak cili api (without gravy) + su un masak lemak ( without gravy)
jus apple susu

Snack:
Nuts+ choc milk HL

Dinner:
Milo

Workout 30 min

Knape i mkn bihun goreng? kata xnk carbs?? sbbbb.... bihun tu i masak hokeyyy.... rase sket mcm sedap... ehh masak sendiri sape lg nk puji kalo xdiri sendiri kan... kuikuikui... lg pun geram tgk bihun tu xluak2 sbbnye yg nk mkn sorang tp masak mkn mcm utk 3-4 org punye mkn... ye la budak2 tu brapa suap sgt nk mkn... marissa plak tgk ler... ikut mood dia... ada hari dia nk mkn bihun dia mkn.. tp jarang ler tgk dia mkn bihun sbbnye dia suka mee lg dr bihun... i ngan TD plak kureeeenggg sket ngan mee ni... i ni mmg xbrapa suka sgt mee, husband plak angin... kalau nk mkn mee kena mkn dgn perut xkosong... maksud katenye dia kena mkn something dulu lapik perut dia... kalau tak burrpp barrppp burrrpp barppp siap muntah2... hissshhh... pastu terus kepala berat xleh bgn dah... adoii... mcm2 pe'el kan... cenggitu lahh.. kalo ada 5 kepala, lima lima kepala lain pe'el nye.... sabooooo je laaa...

Wednesday, April 6, 2011

mari mengira.. awas entry ini byk kira2!!!

1. skang dh bulan 4 nanti dh nk masuk bulan 5 kan... lepas bulan 5 masuk bulan 6.. bulan 6 adalah besday si ahkak DIVA tuh... jd harus prepare duhett... perhatiann kami bukan tokey lombong jd duhett adalah cukup2 paras hidung

2. dh abih bulan 6 maka terbitlah bulan 7... waktu ni pastikan puasa2 semua di gantikan... kerana bulan 8 dh masuk bulan ramadhan.. utk umat islam wajib pose.. kome xnak pose jawap sendirik.. boleh?

3. ohhh selepas itu sudah raya... jd kene pk baju apa mau pkai raya nti.. kain2 pun beli lg.. baju anak2 pun belum sopping lg... kalau ikut tahun lepas bulan 4-5 dh settle bab baju anak... tahun ini?? owhhh kacing kacing belum masukkkk lagi... harus bersabar... sabar itu separuh drp iman... eh xde sape2 nk sponsor? sponsor anak jer.. mak xpayah... sauk jer baju ape ade... mungkin t-shirt dan jeans... nak sopan? baiklah t-shirt with kain batik? suweeettt kan? -__-

4. dek kerana gatei sgt masukkan si marissa ke tadika berprestij duhet pun berprestij... fees semester 2 kene bayor tp xingat bile.. kuikuikui... nasib bukan ribu riban tp masih ratus ratusan.. tu laa eksen dulu org suh masuk pre-school jer... belajor same jer... ini balik nyanyi lagu boria dgn kalau berpacaran... APAKAH???

5. anak sedara bertambah jd bajet duhet raya pun bertambah... nasib xde yg bertambah bini.. oppsss... ;P

6. nenek gayah pencen thn ni tgh pk nk beli ape? henbek? xyah yg ada dia dh faraid dh kt cucu2 nye...

-SEKIAN-

journal diet -day 9

mari2 tgk semlm i mkn ape......... xnk tgk sudahhhh... ;D

Breakfast
milo+munchys oat krunch

Lunch
sayur+ jus apple susu

Dinner
Milo+oats

workout 30 mins...

semlm kan hujan lebat ptg... sooo xde kemana... anak2 tido, i pun boring... lepak2 ngadap laptop.. pastu boring2 gi masak bihun goreng boleh?? tu ada lg sape nk mkn?? me diet kann... sooo TD wajib habiskan... KALO TAK MOGOK masak!! ;P kononnnn skali kene sekeh kepala baru tauuu.. hahahaha...

ok dahh nk gi mknn... blum breakfast lg nihh.... hingga ketemuk lagi yaaa....... DAAAA















JEMPUT MAKANNNNN!!!
;D

special entry!!

ohhh gembira sungguh hati ini

dh laaaaamaaa menungggu

baru semlm dapat

dpt ape????

huisshhhhh benda ni dh lama i tunggu

alhamdulillah semlm selamat sampai

nk tahu ape dia??

boleh boleh i kheeennn baikkkk hati

-
-
-
-
-
surprise skettt
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


EHHH.... bukammm yg niiihhhh

opsieee
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-





TADAAA!!!! alaaaa uolsss sorry ler

the baby ni high profile baby hehe

so kene blurkan muka dia...

alaaa siann kannn

tapi xpe dia SANGAT CHOMEEELLLL

bila tgk baby nih mula lah gatei nk jugak khennn

tapi apaaa kan dayaaa....

I masih FOBIA dek nonnn...

haihh kalau nk citer nape i fobia mau 3 hari 3 mlm

xpe2... tunggu zara tu besor cerdik dulu kan

baru boleh decide nk tambah ke tak

tp buat masa ni.....

BADAN KENE KASI KURUS!

kang ngandung jer naik 25 kg

ngandung jer naik badan walaupun control mkn

heran betul mane dtg lemak2 itu

ehhhh melalut yea...

actually entry ni special utk baby tu

my BIL punya anak....

so WELCOME LIL BOY!!

;D











taken 2 yrs ago... ;D

**haihh baby-mengandung-alah teruk-gemuk-baby-xtido mlm-gumuk- baby comel- baby comel- ehh gemukkk... ahh sudaahhhh dlm kepala dh asik ini jer pknye... dhhh byk bende lain nk pk henbekkk, kasuttttt, bajuuuuu, mekapppp haaaaaa ni lg best.. ;P

Tuesday, April 5, 2011

saya suka makan ini...........

bile diet....... kalau x diet semua sukaaa... muahahaha... gelak besar aku.... hehh.. yg halal jer... yg haram mane bleh mkn... ishh... meh nengok ape i suke... ehhh ade ke org kesah ape aku mkn nih? xde? xde? xkire!! nk letak jugak.... ;P


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



biskut nih mmg kegemaran saya... sedap pun sedap.. murah pun murah..
yg penting menyehatkannn...
;P

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




yaaa.... i likeee... eh ni bukan pura2 tau..
mmg i suka bende alah ni... mungkin dr kecik dh biasa mkn ni
jd xde masalah nk mkn oats ni **ehemm berlagak sket**
setengah org mungkin kembang tekak kan
mak? hari2 boleh telan benda ni
;D

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



haa... bende alah ni pun mak suke...
sgt sedap kalau di minum bersama milo
kengkadang pagi2 mls nk breakfast kan
pening xtau nk mkn ape, i bubuh ni dlm air milo i dh settle
xyah pening... pastu yg pasti rumah mesti bau harum dgn bau nestum kan
cehhh bukan kentut la... bau nestum tu bila buh air panas..
paham tak? paham tak? takk?? sah 2 kali mlm jumaat...
;P

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



haaa... nestum tu boleh digoreng buat butter prawn
resepi? takde... sila godek2 sendiri
hahahaha... kejam
ishhh meleleh plak ayor liur nih

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




haa.. ni pun sedap kannn... kerabu mangga
i suka ratah2 mcm tu jer

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




air kegemaran... epal susuan.. ehh epal susu
sedappppppp... kengkadang minum ni jer pun dh kenyang
selain dr kenyang, kulit pun cantik
ok tipu, xde maknenye minum ni sekali sekala kulit terus cantik
nak minum ni hari2 sehari 5 biji..
;D

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-



bila dh mkn pedas2 mesti ada dessert kan
ehh kelabu plak gambonye
xpe janji nk kabor ni choc mud cake
alaaa yg kt secret recipe tu kan... haaa kegemaran i
kalau nk beli besday cake i beli ler yg ni
;D

-
-
-
-
--
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-


red velvet!! owhh ni bukan i buat
gambo pinjam..
pernah buat sekali hari tu.. sumpah sedap!!
tempat lain xpernah rasa..
rasa yg sendiri punye...
hahaha mmg kompem la sedap
ape laa punya org.. ;P


ehhhh.... KO KATA KO DIET MAWAR???
a aahhhh dh lari tajuk daaaaaaaa
;P


disclaimer: semua gambar diatas adalah hasil carian google.. jd saya minta maaf awal2 jikalau saya ambil gambar drp empunya gambar dgn tanpa izin... ampunn jgn saman saye.. ;D

duppp daappp duppp dappp....

nape dup dap dup dap ni mawar oi

kt fb pun dh letak status yg sama

tu ler.. mmg tgh dup dap dup dap

org lain yg nk beranak aku pulak yg nebes nye

eh kee mmg cenggini rasenye kot

masa aku branak org lain pun dup dap dup dap gak

ke xde sape kesah?

hahaha

sadis...


Yang sebenornye tgh tunggu my SIL nk beranak nih

hari ni kene operate... soo tgh excited nk tunggu nih

sbb I kan kawin dgn si bongsu

aa aah TD tu bongsu, jd anak2 weols jer le yg kecik

yg lain2 dh tutup kilang

aku jer kilang masih dibukak

hahahahaha

cume skang ni di rehatkan sementara.. ;P

so paling kecik dlm keluarga belah side TD, si zara ler

belah me, I sorang jer yg kawin beranak pinak

i bukan yg sulung tp no 2...

ada abang tp entah tahun bile nk kawin

tunggu sape entah..

wehhh, pak long kawin cepat!! kasi gegar rumah nek gayah

hahaha...


OOhhh xsabar xsabar...

eehhh kangggg bulan depan aku plak yg tersangkut

haaaaaaaaaaa TIDAKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!







lebar sengihku!

ape ke hey pepagi dh melebor sengih yea.. ehehe... biasa la... hari ni kan kene timbang berat... dh brapa turun? SEKILO jer... dah jgn menyampah.... i lg menyampah... hahaha... tp demi nk turun kan berat bdn nih i kene ada satu yg bg i displin... kalau tulis atas buku diary tgk ler esok buku tu dh jd tempat bebudak tu lukis kucing,ikan, ayam semua ada termasuk org lidi... jd sape2 rase nk motivated meh kita same2... kalau sape rase menyampah nk kene diet2 nih, xpe sile baca entry lain... ewahhh... xbaikkk hati kene bersih... ehh udah berceramah pulak berbagai... hishhh...

weihh lagi 4 minggu tau teman nk kene diet nih... huwaa... ehh lepas tu pun kene juga jaga pemakanan... cuma skang ni diet ketat sket... setengah org mungkin xbrapa setuju dgn diet i... ye la xde nasi.. carbs pun xada.. sbb ini jer yg sesuai dgn mawar... sbb my activiti pun xbyk.. byk dok rumah.. buat kerja rumah pun bukan besar bangat rumah i nih pun... kalau rumah semi-d dua tingkat haruslah turun sekilo hari2... pastu pitam sbb xde energy... nk pg morning walk dh zara bgn awal pagi2... kalau i keluar dia ikut pastu kalau bwk dia susah... dianye byk melencong... kang pg kejar kucing ler.. satgi kang di xnk jln nk dok depan rumah org la.. susahh... ptg asyik hujan la pulak... so alternatif byk dirumah.. itu pun byk gangguan... baru sit up 10x dh ada mintak susu, baru nk buat weight training dh diorg pun sibuk berebut nk dumbbell jugak... haihh... paling lama boleh buat is 30 min... kalau sempat mawar buat pg and mlm... kalau tak hmm kedaunggg...

so ni menu semlm:

breakfast:
milo+roti nutella

tgh hari:
apple juice+ sayur pucuk paku goreng belacan dan sedikit nenas masak lemak cili api ( without gravy yea)

dinner:
yogurt

current weight: 59kg
starting weight: 61 kg
target weight: 55kg
week(s): 2 weeks

gambo? jap yeaa.......... ehh mcm xbiasa lak.... kasi seprise sket... hehehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




alahhhh.... SILAP GAMBO!!!

kekekeke

jgn marah ek...

;P

Monday, April 4, 2011

kalo kome pandai cer teka ape ni

sembang sembang ngan anak dara i skali dia ckp dia nak PAJELA....

ape itu PAJELA??

cer teka cer teka

Diet Journal- Day 5,6 &7

wah wah kemain yea hujung minggu kesana kesini... tp mak ttp kene disiplin tang bab diet... xblehhh hati kene kuat semangat... xdpt mkn skang esok2 boleh... insya allah... yg penting skang ni dh rasa ringan sket... bila rasa ringan kita pun rasa seroooonokk jer nk bergerak sana sini... hisshh tgh menaip ni sedu2 la pulak... nk mbesar lagi ke?? membesar ke melebor?? ngeeee

ok dah.. meh hapdet jer ler yeaa..

Day 5

Breakfast-
Biskut lagi
Milo

Lunch-
Sayur + ayam setengah ketul
Epal juice

Dinner (b4 7p.m)
Nestum

workout 30 min

Day 6
Breakfast
Bihun goreng + keow teaw setengah mangkuk
Milo

Lunch
xsempat mkn sbb ada meeting

Tea
Mee rebus without mee
air grape

Day 7
Breakfast
milo+ putu mayam

Lunch
lauk kenduri

Dinner (b4 7 p.m)
Milo sahaja sbb lunch dh heavy

workout 10 min


soo esokk hari penimbangan... ishh ngeri pulak bunyinye... so esok mari kita tgk brapa berat i ni skang... hahaha... ehhh sedu lg lahh... ok lah nk gi minum ayor.. TATA