Friday, October 21, 2011

Mee hailam pulak

okk.. nk pkai topi chep jap.. betui2 kan apron.. ehem2.. ok dah ready.. hik hik.. ;P 



Td i dh kasik resepi mee goreng chinese style.. ni plak mee hailam.. ni pun senangggg sangat nk masak.. dh boring2 style biasa kita buat style hailam plak kan... boring kang bua style kampung... boring lagi goreng style my mom's style... hehehe... boring lg xyah goreng.. hahaha... itu namanye dasar FEMALAS! ;P

ok jom pi intai apa bahan2 nye

MEE HAILAM- nk guna utk bihun pun boleh je..

mee - satu peket
bwg putih- 6-7 ulas/ tumbuk separa lumat ( mmg guna byk)
bwg merah - 1-2 ulas/ tumbuk separa lumat
halia- satu inci/ tumbuk separa lumat jugak
haiwan2 pilihan terpulang pada anda- boleh guna udang, daging, ayam, sotong, fishball or fish cake atau kesemuanye sekali...
sayur sawi
sayur kubis
sos tiram- xpernah sukat tp dlm setengah cwn la kot
kicap manis- suku cawan
sos ikan- satu sudu
lada hitam/lada putih

Cara2nya:
1. tumis bwg putih+bwg merah+halia yg telah di tumbuk
2. dh garing masukkan haiwan2 pilihan.. hehehe
3.dh separa masak masuk kan semua sos tiram+kicap+sos ikan
4. masuk kan sedikit air dlm suku-setengah cwn air
5. masuk kan mee dgn skali sayur.. masak sehingga mee tu dh xliat.. pastu ikut la taste masing2.. suka mee kembang sket kasi ler lama skit.. pastu tgk la yea kalau air xcukup kasik la berair sket.. jgn jd mee sup hailam sudah.. hehehe... pastu rasa la mana yg rasa terkurang.. masin ke xmasin ke, manis ke xmanis ke tawar ke ape ke.. sbb sukatan yg mawar bg ni semua main agak2 jer..
6. dh masak bubuh ler lada putih n lada hitam utk menambahkan rasa hailam tu lagi..
7. last but not least.. bila dh siap can tabur the daun bwg, daun sup, bwg goreng n cili.. jgn lupa dihidangkan bersama dgn cili potong dgn kicap.. Kicap ni uols bubuh kicap manis+kicap masin+cuka/limau.. ohhh sedappp sehingga habis air liur uols merembesss... hehehe..

So SELAMAT MENCUBA!!!

3 comments:

  1. perghhh sos tiram setengah cawan ka..akekekke ye la kannn kalo kite masak nak bgtahu tang sukat2 ni yg payah sikit...kang cakap agak2 jek takut org kate kedekut...baik tak yah kasi resepi...akekeeekkeke tapi tu la nak agak pon payah...hehehe tapi buleh try ler buat mee hailam mcm kakak slim pulak ;)

    ReplyDelete
  2. hahaha bittttt.... i pun xtau nk agak.. anggaran jer tu... rasa byk jgn buh setengah cwn.. sbb dia kan berkuah sket... so kalau terrrrmasinn taruk ler air lebih sket.. hehehe... next time try boleh buat anggaran sendirik... series nih mawar mmg tak reti sukat2.. hehehe... nti dok KL boleh i kasik u rasa.. hahaha..

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya..rasa nak masak untuk esok jerk...yummy..

    ReplyDelete