Friday, October 21, 2011

Resepi mee goreng chinese style....


ehem ehem... terliur tak? hahaha... wahh tetiba ada org mintak resepi.. dan tetiba i bajet i masterchep.. hahaha... xde lah... ini pun main belasah jer ni... sedap utk tekak sendiri... tekak org lain xtau... serius-ly i ni xpandai nyukat2.. ni main campak jer.. agak2 jer nih... tp yg penting nk masak style chinese uols kene pandai kasi makanan dlm kuali tu terbakar ala2 goreng mcm org cina selalu buat tu.. kan kalau diorang goreng api mesti berasap asap dlm kuali tu.. hahaha.. so itu yg penting pun supaya ada bauuu mcm terbakar sket ket.. tapi careful kalau xpandai kontrol api boleh naik besar n takut uols menggelabah habih terpelanting kuali.. kekeke.. so uols tgk la bhn2 dia ek

Mee Goreng Chinese Style

mee- mcm yg kt atas ni i guna half paket
fish ball/fish cake/ayam/udang/sotong/daging- which ever yg uols nk pkai.. taruk jer ok.. xde masalah
bwg putih - 5 ulas
bwg merah- seulas
halia-setngah inci (optional kalau xsuka rasa halia xyah taruk)
lada hitam - tumbuk separa halus.. lada hitam i'm using yg bijik tu.. bukan yg serbuk tu.. rasanya lain.. tp ini pun optional.. setengah org xsuka yg ni can put the serbuk one.. ;)
lada putih
sos tiram- 1 sudu bsar
kicap manis- 2-3 sudu besar
sos ikan- 1 sudu besar
cuka- 2-3 titik - we dont want the taste to be overpower
tauge atau ape2 sayur sayur pilihan

Cara2 nye:
1. bwg putih+bwg merah+halia di tumbuk.. Tumis kan bhn2 ni dgn lada hitam yg di tumbuk.. if u r using lada hitam serbuk x payah masuk sekarang.. oh yaa api kene garang nye.. sbb masak this style required api yg panas and it is a quick cooking method.. Oh ya jgn pkai kuali yg tebal.. pkai yg nipis.. mcm i, sbb skit i pkai frying pan biasa jer yg leper so senang i kasi dia berapi api.. hahaha

2. dh garing masuk kan haiwan2 pilihan.. ;)

3. pastu masukkan mee

4. pastu masukkan sos tiram+kicap manis+sos ikan + cuka... stir it well.. waktu ni rasa la.. kalau rasa masin taruk le gula sket.. kalau tawar buh le garam sket.. pandai2 ler oter kan.. ;)

So SELAMAT MENCUBA!!! ;) 

5. masuk kan toooogeeee or mana2 sayur pilihan anda.. hehe

6. taruk sket lada putih and kalau yg td xbubuh lada hitam yg kasar tu boleh taruk yg serbuk  masa ni..

7. stir stir and stir... sampai la sayur dh masak.. WALAAHHHH!!! dah siappp....

10 comments:

  1. tq for the resipi..will try it (cik tim)

    ReplyDelete
  2. owh suka resepi simple camni..senang nak buat..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum MissMawar! Sy dh cuba resepi sis ni. Peh memang terangkat!!! Ini dah jadi resipi mee goreng fav saya :))) Tq for sharing sis!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum MissMawar! Sy dh cuba resepi sis ni. Peh memang terangkat!!! Ini dah jadi resipi mee goreng fav saya :))) Tq for sharing sis!

    ReplyDelete