Wednesday, July 25, 2012

Ramadan 4...

Hari ni dh 5 hari dh kita berpuasa... seperti biasa, i jugak yg xpuasa lg... hehe... adoii... bila la nak habis.. tensen tensen... cenggitu ler pompuan kan... dtg pun bising... xdtg pun bising.. ish ish ish..

Mcm biasa, meh le citer semlm punye citer... Me as usual bgn pkul 4.30 pg... bersilat,karate,kungfu semua lah kt dapur tu.. i bet ramai yg mcm tu kan... coz kt my place pun boleh terbau org goreng ikan la, perangat asam pedas la.. bila ptg pkul 5 tu dh bau sambal tumis ler, bau kari ler.. seronok kan... mcm i plak utk sahur, since TD masih request mkn nasi and marissa pun sahur jugak so nk xnak kene la prepare ape yg patut... alhamdulillah, TD xcerewet.. boleh mkn lauk semlm.. just perangat jer.. xde masalah.. utk marissa plak semlm i terlebih rajin.. godek2 dlm peti ais ada lg angel hair yg dh siap celur... nak buang elok lg... meh ler kita buat apa yg patut... asyik roti pun kang boring plak anak dara tu... so angel hair tu i buat goreng hailam... sonang jer.. campak2 jeww...


siap bhn2 nk menumis

alamak nk pkul 5! kene cepat kang xsempat


tadaaa........ angel hair hailam

budak ni... bgn sahur pastu xnk tido2... paksa gak tido... tp mcm biasa mak dia yg tido.. haha



dahh.. itu cer citer pasal sahur....... simple2 jer... tgk TD pun mkn nasik pun dh sesenduk... dh boleh adjust ler tu... so esok2 mkn roti jer... ingat nanti nk buat stok frozen lah.. buat murtabak ke, karipap ke, popiah ke kan... tp tu la peti ais i comel... xmuat nk sumbat semua2.... ;(

citer pasal berbuka pulak... uols start masak pkul brape? kalau yg keje tu i paham ler... yg keje mcm i.. kikiki... ada setengah tu tgh hari dh start masak kan... mcm i, pkul 5 ptg tu i masuk ler dapur... so, sblm pkul 5 tu dok pk nak masak ape? nk masak ape? hehe... nanti ingat nk buat list lah... senang sikit... tp kang i ni suka last minit tukar... masalah kendiri betui.. hahaha...

semlm i just panaskan lauk MIL bg.. kari ikan and daging masak kicap.. i just tambah ayam goreng utk marissa... dia request... tp i plak dh jemu goreng ayam.. balik2 buat benda yg sama... so, i masak buat ler ayam popcorn mcm kfc tu... sonang jer.. ayam bhgn breast tu potong kiub2.. perap ngan kiub ayam... pastu golek ngan tepung jagung... siap! pastu i buat sos sweet n sour utk org dewasa... buat 2 version.. senang.. kang marissa tu pelik2 dia xnak mkn... susah makcik tu...


penyepit mummy

ni ler je la keroje kami... golek2 atas katil.. haha.. dah2.. mummy nk masuk dapur


proses memasak ayam popcorn... dh salut tepung


comel kan dapur i... hahaha....


xtipu mmg benda ni sendap... sambil masak ngap ngap ngap... hahaha


ooo... lupe citer pasal sayur.... i masak sayur bendi dgn salted soy beans... adik beradik taucu.. tp salted beans ni rupa dia seketul2 soy beans dia and besar2... and a bit sedap dr taucu... xleh boh byk sbb masingggg!!

penuh meja i yg comel tu.. hehehe... ada org tanya nape telur tu dh tinggal sekerat... kekeke... xbaik tau speku... tu lauk zara tgh hari td... mak dia tumpang sekaki.. ;P

the sweet sour version punya.........


ada roti john... tp xsedap...

semlm anak2 my SIL berbuka sekali.. mak bapak nye ada hal... seronok ramai2... meriah sikit



Alhamdulillah.... ;)

So itu jer la citernye... Alhamdulillah marissa puasa penuh semlm... hari ni pun dia puasa jugak.. alhamdulillah... meh ler pulak pikio apa nk masak utk ptg karang... huhu...

2 comments:

  1. jgn tensen2 dapat cuti free siap dapat pahala lagik ahahaha td i pg ceramah ustaz asyraf bgtau so lepas neh kalau period sambut dengan gumbira kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... tula... kene bwk bersaboooo...

      Delete