Friday, May 8, 2015

Kembang kuncup....

Ok tak tajuk diatas.. haha.. tajuk diatas adalah berkenaan dengan perkembangan saya terkini.. bukan sbb kena puji so kembang kuncup jadinya.. takkk.. kembang tu maksud gemokk, kuncup tu kurussss... hehehe..

Haihhh.. gitulah bila setiap kali mengandung.. control mcm mana pun tetap akan naik.. pelik sgt.. sudahnya xkuasa nak control.. in fact mengandung kali ni nasi putih xsuka makan.. makan jer rasa mcm mual.. pastu start rasa nk muntah.. kdg2 xboleh telan langsung... lepas tu bila mkn jd bloated.. so, nasi putih ganti dgn brown rice.. tp masalahnye i sorang jer yg mkn brown rice.. kdg2 malas nak tanak nasik.. hewhew.. pastu pepaham ler org mengandung ni kalau lapo bebeno dia punya tahap lapo lain mcm kan.. mulut tu mcm mulut ikan paus gitu.. kapal selam pun boleh telan.. haha..

So, gini ler kekdahnya.. setiap kali mengandung dia kan naik dam dam dum bunyi mercun.. haha.. last timbang sebelum bersalin 85kg rasanya.. dah lepas pantang 75kg.. yaaa sila terkejut.. mmg drp anak pertama.. xboleh nk buat apa.. so sekarang dah turun 70kg..  itupun ambik masa 4 bulan baru turun 5 kg itu.. tp terus terang mmg i xboleh diet.. bila diet effect susu.. susu ada supply mcm biasa.. tp kualiti.. i notice bila i cut down meal intake mcm kurangkan carbs ayden kejap2 susu, kejap2 susu... i think maybe percentage lemak dlm susu tu kurang... so terpaksa la xdiet.. cuma bila duduk rumah sendiri ni byk benda nk buat.. itu ini itu ini.. tu pun dah peluh memercik dah.. pastu duduk kl ni shopping mall semua mcm pusing satu kampung.. jd itu pun dh membantu.. and ada la sikit2 buat workout kalau ada masa.. sekarang ni ayden dh 4 bulan lebih so dia kalau xtido dia xsuka duduk sorang2.. nak kena layan dia, main dgn dia.. timang timang ayden yg kus semangat pun boleh kurang 0.1mm ukurlilit lengan mommy.. haha

Tp itu lah, org xpaham.. kdg2 mulut tu rasa nk lastik dgn lastik burung... kena la ingat xsemua org sama.. ada setengah org tu masa mengandung naik sikit, ada yg naik banyak... and i plak jenis masa berpantang xde la nk makan nasik sesenduk,ikan xde kuah dgn air secawan jer.. kompom anak melalak susu xckup.. apa apa pun bottom line kita kena hormat org.. sometimes i hv to admit i jenis xkisah nk tegur bdn SEHATTTTTNYAA or so and so but kdg2 bila selalu sgt dia akan jd laaahhh xde benda lain ke nk komen.. and i dont mind if u are victoria secret model and tegur/komen.. tp kdg2 org yg tegur pun hemmmphhhh mcm nk bagi cermin besar bg teguk... lulz

Ok lah.. nk pg masak ayam goreng.. kejap lg kakak2 balik sekolah.. sorang2 nti kebulur mcm xmkn setahun.. haha.. mgu depan exam dua2 tu so mommy mgu ni mode IBU TIRI CINDERELLA.. 

No comments:

Post a Comment