Thursday, May 7, 2015

Setahun yang lalu....

Bila tgk2 balik laaa setahun daku tidak berkumandang.. Haha.. Bila letak post semlm amboiii 100 lebih org baca.. Amboiiii berbunga bunga hati ini.. Terus sembangat.. Haha... Walaupun entah berapa kerat jer yang suka baca.. Yang lain baca terus menyampah.. Huhu.. Jangan ler gitu.... Meh la bertandang lagi... ;P

Drp tahun 2014 sampai skang ni mcm2 yang berlaku.. Last yr awal tahun weols pindah kt kota kinabalu sabah.. Lepas tu jodoh xbrapa panjang, balik semenanjung.. Menetap di ipoh.. Dengan sehelai sepinggang duduk lah menumpang di rumah parents inlaw i.. Anak2 pun skolah sana.. Mia masa tu masih 6 tahun.. Kakak plak darjah 2.. Seronok depa.. Balik duduk dekat tok tok, pah nenek, kazen2 semua.. Duduk sabah tu kami 4 beranak jer la.. Sedih btul.. Haha..

Disbbkan terlalu happy duduk ipoh, aura happy tu membuatkan i pregnant.. Haha.. Mmg plan tambah lg satu.. Sbb Mia pun dah 6 tahun.. Ikut bday dia baru 5 tahun.. Jd kira punya kira suami iols ckp jomlah tambah anak (yeee dia ingat mcm boleh main pilih kt supermarket agaknya).. Dia plak teringin sgt nk boy.. Iols sejujurnya dua ni pun dh ok.. Sbb dua2 girl.. Kira dah puas melaram, dah puas beli baju2 comey, kasut2 comey yang sudah ye mommy pkai selipa jamban..huhu.. Anak kemain hebat.. Mak pkai ler apa yg ada... Sampai org cop anak2 ikut sapa pandai bergaya.. Sedihhh.. Pepahamlah maksudnya.. Haha..

Balik ipoh mmg xlama lepas tu terus melekat.. Kiranya balik bulan tu, bulan tu terus pregnant.. Mmg sah2 bukan made in sabah sbb iols masa balik bendera merah.. Jd the next cycle iols terus pregnant.. Tp pregnant kali ni lain sgt peelnye.. Sbb tu masa mula2 mengandung dh bajet ni boy.. Hahaha.. Sbbnya i slalunya dtg period on time.. Pastu masa bulan yg i diiktiraf mengandung tu i dtg awal sehari.. Awal sehari jer punnnn.. So ok lah.. Fine.. Mari kita berusaha lg.... Tapi esoknya terus kering.. Xde apa.. Esoknye pun gitu.. Ehhh.. Pelikkk.. Sbb hari tu mmg dtg mcm biasa.. Bukan spotting ke apa.. Tp xla byk sbb first day iols mmg xbyk.. Slalunya second day baru byk.. Jd tgu lah lg satu hari tgk.. Mmg xada.. Pastu bdn plak mcm rasa nk demam.. Rasa mcm nk kene flu.. Lepas tu pening.. Pening dan sakit kepala.. Ehhhh migrain ke.. Tp xkuat sgt.. So xpe lah.. Ckp dgn my husband dia ckp u pregnantttt.. Ehh kondifen sgt bunyinye.. I ckp memandai mandai lah.. I dtg period lah hari tu.. Tp hari tu jer la.. Haha... Ini dah masuk 3 hari kering.. Tetiba susah hati.. Takut masalah apa ke, tersumbat ke apa ke.. Ehh.. Pk yg bukan2.. Mula cuak.. Tp dlm hati pun ehhh mcm yea mcm tidakkk.. Ok lah ckp kt suami.. Jom la beli pregnancy test sbb kalau xpregnant kene pg jumpa doc.. Tup tup.. Hahaha... Double line terussss... Menangis kt situ... And first time suami i ckp Alhamdulillahhhhhh bila dgr i pregnant sbb sblm2 ni bila ckp i pregnant dia terdiam.. Hahaha..

So mula lah episod tunggang tonggeng apa semua.. Naik bot ada.. Di lambung ombak ada.. Mcm lalu jalan pg cameron highland ada.. Ehh pakej lah.. Terbaik sgt yg kali ini.. Yg kakak2 setakat pening nk pecah kepala sahaja.. Yg ini muntah 5 kali sehari.. Nasib baik bukan masuk makanan jer muntah.. Yg muntah 5 kali sehari ni pun sampai perit tekak2 habih luka apa semua.. Benda manis xsuka.. Asal manis jer muntah.. 

4 bulan pertama adalah sengsara sgt.. Huhu.. Dah la xlalu nk makan sbb makan semuanya mcm xkena dgn lidah.. Milo pun dah boleh telan.. Sbb mula2 tu bila xlalu makan minum milo jer.. Sekali muntah keluar milo jerrr.. So tau jer la kan bau muntah campur bau milo.. Adoiii.. So bila tgk milo dh mcm terbau bau muntah... Huhu.. Sudahnye tolak tepi.. Susu pun xleh telan.. Minum la susu coklat.. Tahan ler sikit.. Tp kita ni org melesia dh biasa minum air panas pagi2 larat ke pun nk minum air sejuk.. Ok la reheat susu tu tp ttp xsama mcm buat from scratch.. So minum la air susu manis tp buat caaaaaairrrrrr gila sbb xboleh minum manis... Itu baru 4 bulan pertama... Bila nk makan termenung kenangkan nasib... Jenuh pk apa nak mkn.. Huhu

Masuk jer mgu ke 17... Ditambah dgn raya plak waktu tuuu... Emmmphhh terbaik sgt.. Bulan tu saja naik 5 kg lebih.. Kegilaan apa kah.. Sebelum tu perut xnampak.. Berat masih lg 62 kg.. Kiranya mcm ada harapan la bersalin nti berat bwh 75 kg.. Sekaliiiii.. Sekaliiiii... Terus 68 kg.. Xpelah.. Simpan je lah baju2 seluar2 yg kompom 3-4 tahun lg br boleh pkai.. Huwaaaaa... 

Dan hasil drp penternakan lemak semasa mengandung, terciptalah saya yg sekarang xubah seperti fiona shrek.. Sobs sobss.. Berapa berat saya sekarang? Ok next entry i reveal.... Huwaaaaa... Nk pg makan roti canai 4 keping jap..

mommy bambam dgn ayden mok mok..

8 comments:

  1. tak pe kak.pas nih bole pegi joging dgn skipping selama setengah jam.insyallah kuruihhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah.. harap harap gitu lahhh... hehe

      Delete
  2. alhamdulillah...dah terkeluar dah baby boy u! ehhehe

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete