hanak2... sila catatnye... ambik pen ngan kertas... ;P
Ingredients:
1.whipping cream (for cooking)----> there is 2 types.. satu utk buat kek/dessert, satu lg utk cooking... so ambik yg utk cooking.. sbb kalau ambik utk buat kek/dessert rasa cream tu a bit manis..
2. garlic-- chopped
3. herbs.. boleh guna italian herbs/ mixed herbs/thyme/oregano/.. mcm mawar i use mixed herbs... kalau ada bay leaves boleh jugak campak dlm periuk.. xde xpe..
4. minyak zaitun/ vegetables oil for cooking
5. lada hitam-- crushed (ni execptional.. kalau xsuka xyah bubuh... tp suka bubuh.. ;) )
6. garam
7. tepung gandum utk memekatkan kuah
8. kiub ayam
Method:
1. panas minyak.. low heat yea.. jgn kuat sgt.
2. masuk garlic and saute'.. agak2 dh naik bau masuk kan herbs..
3. dh naik bau, masukkan whipping cream and tambah air sikit.. utk satu kotak yg kecik tu tambah air dlm half cup..
4. masukkan lada hitam (execptional)
5. masukkan kiub ayam.. kuib ni bubuh sikit2 dulu... and then taste.. kalau xcukup tambah ikut sedap lidah uols okehh... hehehe
6. pastu dilutekan tepung gandum and air... pastu masuk kan sikit2 sampai la ketahap kepekatan yg uols nk.. dia ada satu lg method which kita goreng tepung tu dulu dgn minyak/butter tp takut xpaham n susah nk buat.. so buat mcm ni pun boleh... ;)
7. rasalah masin manisnye and pepandai lah adjust rasanye.. kalau rasa tawar buh garam... ye dak?
8. pastu kalau yg suka lebih berkrimmmm.. boleh bubuh cheese like cheddar ke, parmesan ...
white sauce ni adalah basic... kalau nk buat mushroom soup ke buat carbonara ke or lasagna pun base dia same jer... mcm sauce ni kalau u nk tambah ayam/ udang/ daging ke pun boleh... kalau utk mushroom soup kuah dia cair lah sikit kan... pasttu taruk lah mushroom.. kalau carbonara kuah dia xpekat xcair... kalau lasagna kuat dia pekat kena bubuh cheese lebih sket... cenggitu lah kaedahnya... sooo, selamat mencuba!! ;)
time nak buat kena letak laptop kt dapur je akak..senang..live gitu...hehe
ReplyDeletehaha... patut letak video kan... lagi kelas.. haha
ReplyDelete