Tuesday, July 17, 2012

mari memasak!!

pffttt!! tajuk xhengat... mcm dia sorang jer pandai masak... kuang kuang kuang.... xde lah.. sebenarnye xde idea... maka apa yg ada kita buh je la...

kali ni i nk ajor masak kari daging... elehhh... semua org boleh masak kari daging... tapi mcm biasa, ada mcm2 version.... i ni serius bukan penggemar kari2... nak2 pulak kalo taruk kerisik... mmg xleh telan... mungkin sbb i ada masalah tonsil.. so bila mkn tu kita rasa serdak2 kesat kt tekak... so, me no likey.. emph emph... so, kari i xdak kerisik...


ni ler ghupenye...
kari sihat namenye
hahaha...
yea yea jer...


 ehh... kelabu ang plak..
;P


cuma kari i ni i bubuh daun pandan bg wangi, dan taruk gula melaka atau brown sugar... rasa dia laaaaaagiii umphhh...... bhn2 yg lain mcm biasa... lg satu i nk bg tips mcm mana nk kurangkn minyak... xkira ler dlm kari ke, sambal tumis ke, rendang ke.. i mmg xsuka benda2 berminyak nih... yaaa sila mata keatas tgn di dada yea kengkawan... mesti uols nyampah ngan statement i.. hahahaha... ehhh, fedulik! kesihatan harus dijaga... sooo, mcm ni minyak utk mengoreng tu agak2 ler... sikit sgt pun susah nk menumis... jd i punya tips, minyak tu mesti hanya lebih 1 cm drp  bhn2 yg kita menumis... kalau nk buat sambal tumis, kalau uols perasan kan tepi2 cili boh tu ada minyak2 masak yg kita taruk tu... so minyak dgn sempadan ciliboh tu just 1 cm... pastu nk cara bg garing is asal dia nk kering, taruk air sket.. ulang proses tu sampai 3-4 kali... mmg mkn masa tp janji minyak xmelanyo org perak kata... kiranye minyak tu bergenang genang ler....

eh kome paham ke? xpaham? blasah jer lewww........ janji kome masak sedap pastu xde sape mati kejung tercekik... ;P

1 comment:

  1. lama tak masak kari daging..tapi tu lerr kena banyak minya lerr pulak..hehehe

    ReplyDelete